Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Παίζει επανάσταση;

 Του Θ. Μαρουλιάδη, απο το AlterThess...
revolution.jpg
 Αν θυμάμαι καλά, που θυμάμαι, όταν το τρίο στούτζες έδωσε τα χέρια, και έφτιαξε την πιο ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, όλη η ελίτ της δημοσιογραφίας έγραφε και έλεγε πως ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης πήραν από το λαό μία ισχυρή εντολή (στη σούμα 48%) για να προχωρήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων.
Αν θυμάμαι καλά, που θυμάμαι γιατί την έχω μπροστά μου, το τρίο στούτζες υπέγραψε και μία προγραμματική συμφωνία στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα πράγματα, άλλα που δεν θα γίνουν και άλλα που θα γίνουν. Η εξέλιξη των πραγμάτων προφανώς και έχει μία δυναμική. Προφανώς και κανένας δεν γνωρίζει το πώς θα τελειώσει μία διαπραγμάτευση πριν αυτή ξεκινήσει. Για παράδειγμα, ο παλιός «καλός» εργατικός συνδικαλισμός ζητούσε από τους εργοδότες τον ουρανό με τα άστρα για να πάρει τελικά τον πληθωρισμό συν κάτι φραγκοδίφραγκα. Στη δική μας περίπτωση όμως το τρίο στούτζες δεν πετυχαίνει τίποτα, ούτε καν τα φραγκοδίφραγκα, γιατί δεν ζητάει τίποτα απολύτως, ή πιο σωστά δεν ζητάει τίποτα απολύτως για τους από τα κάτω, για τους πολλούς καλούς ανθρώπους. Και δεν το κάνει αυτό από σεμνότητα, ή από φόβο, αλλά από ταξική εμπάθεια και μεροληψία υπέρ των από τα πάνω, των καθικιών και των λαμογιών με τις μετοχές, τις μεγάλες καταθέσεις, την τεράστια ακίνητη περιουσία, τις off shore εταιρίες, υπέρ αυτών που πλούτισαν αρπάζοντας και κλέβοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτούς πράγματι το τρίο στούτζες διεκδικεί κάποια πράγματα και παίζει καθυστερήσεις μήπως και την βγάλουν καθαρή οι εκατομμυριούχοι της χώρας χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ούτε μία τρίχα από την κεφάλα τους. Οι καθυστερήσεις, βέβαια, έχουν να κάνουν και με το πλιάτσικο που ετοιμάζουν για ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Ουρά κάνουν κάθε λογής και μεγέθους λαμόγια για να τσιμπήσουν κάτι από τις μίζες που θα πέσουν πάνω στις αγοροπωλησίες μεγάλων «φιλέτων» κυρίως στην ενέργεια, φυσικά και στο νερό, προφανώς και στα τυχερά παιχνίδια. Τους ακούς, τα λαμόγια, να λένε πως η χώρα καταστράφηκε από τους δημόσιους υπαλλήλους και την ίδια ώρα, τα λαμόγια, ακόμα κάνουν πέντε και έξι δουλειές με το δημόσιο. Υπάρχουν ακόμα, στρατιά, δημοσιογράφοι που τσιμπάν χιλιαρικάκια στον αέρα από δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς του δημοσίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι οι ίδιοι που γράφουν και λένε πως  αν δεν γίνουν απολύσεις από το δημόσιο κι αν δεν ιδιωτικοποιηθεί το σύμπαν τότε η χώρα θα πέσει στο χάος και στην αναρχία… Θα γίνουμε κανίβαλοι!
Παίζει όμως καμιά επανάσταση, όπως φοβάται ο Γιούνγκερ; Για το Λουξεμβούργο καρντάση δεν ξέρω, εδώ πάντως δεν βλέπω και πολλά πράγματα να γίνονται. Προφανώς και θα είναι επανάσταση να ξεμπερδέψουμε από το τρίο στούτζες, να πετάξουμε στη θάλασσα τους επενδυτές – πειρατές, να πληρώσουν οι πλούσιοι για την κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που τους έκαναν πλούσιους και να μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν να ξεκινήσει η κρίση. Όμως δεν το βλέπω όλο το πακέτο, κυρίως για το τελευταίο, κυρίως γιατί υπάρχει κάποιου είδους νοσταλγία για το παρελθόν και προσμονή για την επιστροφή σε αυτό. Μπορεί να χτυπιέται ο Δραγασάκης και να λέει πως από αυτήν την κρίση θα βγούμε μόνο με την κινητοποίηση της κοινωνίας, αλλά νομίζω καρντάση πως ακόμα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια κινητοποίηση. Μπορεί ο Τσακαλώτος  να είναι ικανός  να πείσει τον οποιοδήποτε άνθρωπο ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, αλλά ακόμα στην Αριστερά οι θύλακες υποστήριξης της νυσταλέας κρατικής γραφειοκρατίας είναι πανίσχυροι. Μακάρι να πέφτω έξω.
Υ.Γ. Μπορεί να βολοδέρνουμε στη Β΄ Εθνική αλλά το πανό της Αυτόνομης, την Τετάρτη, για τον αντικατοχικό αγώνα στη Βορειανατολική Χαλκιδική – «ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία»- μας ανέβασε κατηγορία.

Ή με το αδιανόητο ή εναντίον του...

Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Red NoteBook...
Σε μια παλιότερη συνέντευξή του στην Εποχή, ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωνε ότι η επικυριαρχία του ανταγωνισμού μέχρι θανάτου, σε συνδυασμό με το εμφανέστατο δημοκρατικό έλλειμμα στη Ευρώπη και τον τρόπο που πολιτεύονται οι σημαντικότεροι ηγέτες της, είναι δυνατό να μας οδηγήσουν πολύ μακριά. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα πού ακριβώς», συμπλήρωνε. «Αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο  πόλεμος έχει πάψει να ανήκει στη σφαίρα του αδιανόητου». Θυμήθηκα εκείνη τη συνέντευξη διαβάζοντας, την εβδομάδα που πέρασε, τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, αφ’ ενός να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής επανάστασης στις χώρες της ευρωζώνης, αφ’ ετέρου να λέει πως ίσως «πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πια το ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου» στην ήπειρο.

Αν η παρούσα κρίση εγκαινιάζει όντως μια νέα εποχή πολέμων και επαναστάσεων, κι αν η Αριστερά «λογικά» έχει διαλέξει τη θέση της, μόνο ως κακό, αδιανόητα κακό αστείο διαβάζεται το πρόσφατο άρθρο του «Ετεοκλή Δουμουλάκη» στο Ποντίκι∙ εκεί, δηλαδή, όπου ο πολυετούς πείρας διπλωμάτης προειδοποιεί βλοσυρά την Αριστερά που θέλει να κυβερνήσει, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία: «Όποιος επιχειρήσει manu militari να εμποδίσει την άσκηση [των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο]» -συμβουλεύει ο Ε.Δ.- «θα υποστεί τα επίχειρα της αλαζονείας του».

Ραγιαδισμός ή πόλεμος
Μέχρι να διαβάσω το άρθρο του Ε.Δ., πίστευα ότι ο αριστερός εθνικισμός έχει φτάσει το ανώτατο όριό του με το να μέμφεται για «ραγιαδισμό» τα αστικά κόμματα όσον αφορά το Μνημόνιο –λες και οι κοινωνικές συμμαχίες που αυτά εκπροσωπούν, μπορούσαν αλλιώς να φανταστούν πως κάποτε η «σοβιετική Ελλάδα» θα κατέβαλλε μισθούς Βουλγαρίας. Ο Δουμουλάκης, όμως, με έπεισε ότι γίνεται και χειρότερα. Ο «ραγιαδισμός» (sic), δηλαδή η δουλοπρέπεια που προσάπτει ο ίδιος στους Φίλους του Μνημονίου, δεν αφορά πλέον μόνο τη Μέρκελ και το ΔΝΤ. «Ραγιαδισμός» είναι και ότι η παρούσα –μνημονιακή– κυβέρνηση δεν εμφανίζεται (κυριολεκτικά) ετοιμοπόλεμη μπροστά στην Τουρκία – όπως θα πρέπει, κατά τον Ε.Δ. να σταθεί η μέλλουσα κυβέρνηση της Αριστεράς. Τυχόν ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ επί του θέματος, αντιμετωπίζεται προληπτικά από τον ίδιο τον εμπειρογνώμονα: Τη στάση των ΗΠΑ θα την καθορίσουν, μας λέει καθησυχαστικά, «πρωτίστως [sic] η αποφασιστικότητα και η πολιτική δυναμική της λαοπρόβλητης κυβέρνησης που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ας κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΟΖ ό,τι υπαγόρευε η γραμμή Σαμαρά για το Μακεδονικό το ’92 [1], ας αξιοποιήσει για «εθνικούς λόγους» το πολιτικό κεφάλαιο που θα έχει συσσωρεύσει στο έδαφος του κοινωνικού ζητήματος, κι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.


***

Έχει εξηγηθεί ήδη πειστικά ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο δεν αποτελεί το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας∙ έχει καταδειχτεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά από τα κοιτάσματά της παρά φόρους (άρα μέρος) επί των πολλαπλάσιων κερδών ιδιωτικών εταιρειών και ότι, γι΄ αυτούς και για άλλους λόγους, η χώρα (και πολύ περισσότερο η Αριστερά) είναι καλό να μην οδεύσει από το «λεφτά υπάρχουν» στο «πετρέλαια υπάρχουν». Σκοπός μου, λοιπόν, δεν είναι να προσθέσω κάτι περισσότερο σε ό,τι αφορά τα της ΑΟΖ.

Πάμε σαν άλλοτε; (Σοβινισμός σε κόκκινο φόντο)
Περισσότερο θέλω να επισημάνω ότι από τις κάθε λογής «επιστροφές» στην ιστορία του 20ου αιώνα που ενεργοποιεί η κρίση (τη μια η Βαϊμάρη, την άλλη το ΕΑΜ κ.ο.κ.), λείπει εκκωφαντικά (μολονότι δεν προσφέρεται για εύκολες χρήσεις) η σκληρή δοκιμασία της ευρωπαϊκής Αριστεράς λόγω της αναγωγής του Έθνους σε μείζονα οδηγητική αρχή της πολιτικής της. Η γνώμη μου είναι πως η ηγεμονία Δεξιάς και Ακροδεξιάς στην εξωτερική πολιτική (στα λεγόμενα «εθνικά») δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ερήμην του μαθήματος του μακρινού 1914, σε μια περίοδο που η κάθε λογής ρευστότητα, στη χώρα μας και στην Ευρώπη, κάνει τη σκέψη «στα όρια» αναγκαία, αν όχι επιβεβλημένη.

Τι γίνεται λοιπόν τότε, που μας ενδιαφέρει σήμερα; Πρόκειται για την εποχή που, όπως γράφει κάπου ο Λένιν, «η παλιά διαίρεση των σοσιαλιστών σε οπορτουνιστικό και επαναστατικό ρεύμα, διαίρεση χαρακτηριστική για την εποχή της Δεύτερης Διεθνούς (1889 - 1914), [δίνει τη θέση της] στην καινούργια διαίρεση σε σοβινιστές και διεθνιστές» [2]. Είναι τότε που η Αγγέλικα Μπαλαμπάνοβα, μετέπειτα ηγέτιδα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ζητά από τους ιταλούς συντρόφους της, που υπερασπίζονταν σθεναρά την ουδετερότητα της χώρας τους μπροστά στον πόλεμο, να μην εμπιστεύονται άκριτα τον αστικό Τύπο, που –δυστυχώς ειλικρινά– γράφει ότι η σοσιαλδημοκρατία των Μαρξ και Ένγκελς έχει υπερψηφίσει τις πολεμικές δαπάνες στη γερμανική Βουλή. Είναι, τέλος, η εποχή που αγωνιστές της Κομμούνας, όπως ο Εντουάρ Βαγιάν, μαζί με άλλα στελέχη του Γαλλικού Τμήματος της Εργατικής Διεθνούς (SFIO), ζητούν από τους ιταλούς σοσιαλιστές να αφήσουν κατά μέρος τις διεθνιστικές «αυταπάτες», ενώ άλλοι πηγαίνουν παραπέρα, και τους κατηγορούν ως «προδότες».

Στο κλίμα αυτό θα υπογραφεί στα 1916 το «Μανιφέστο των Δεκαέξι», με το οποίο οι γάλλοι αναρχικοί θα διαχωριστούν από τους ξένους. Και στο κλίμα αυτό, ο σοσιαλιστής Μουσολίνι, της αρχικά αδιάλλακτης ουδετερότητας, θα βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου, ηγούμενος πλέον άλλης εφημερίδας και άλλης οργάνωσης. Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο βιογράφος του, αντιστασιακός Γκέοργκ Σόιερ («Ο σύντροφος Μουσολίνι», εκδ. Φιλίστωρ), «πρώτιστη αιτία αποπομπής [από το ΙΣΚ] θεωρήθηκε η ‘αναφανδόν παράβαση της κομματικής πειθαρχίας’» με την έκδοση άλλης εφημερίδας – όχι δηλαδή η ασυμβατότητα του πολεμοκάπηλου με τις αξίες της Αριστεράς.

Μακρινές εποχές και άλλα συμφραζόμενα - καμιά αντίρρηση. Όμως το αδιανόητο ή το προλαμβάνεις στην ώρα του, ή έρχεται η ώρα που το φυσάς και δεν κρυώνει. Κι αν όντως η Αριστερά θέλει να κυβερνήσει (τουλάχιστον ως Αριστερά...), καλό είναι να θέτει έγκαιρα τα όρια.
_______________________

Σημειώσεις

[1]  Στο καλό βιβλίο του Το Μακεδονικό Ζήτημα 1962-1995. Από τη σιωπή στη λαϊκή διπλωματία», ο Γιώργος Καλπαδάκης σκιαγραφεί τον –επικίνδυνο τότε, γκροτέσκο από απόσταση, σήμερα– τυχοδιωκτισμό του Αντώνη Σαμαρά, και τον τρόπο που ο τελευταίος επιχείρησε τότε να εργαλειοποιήσει τη λαϊκή κοινή γνώμη: «Όσοι ειρωνεύονται σήμερα τα συλλαλητήρια και ισχυρίζονται ότι ‘δεν γίνεται έτσι εξωτερική πολιτική’, δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα και στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση. Όταν ένας υπουργός Εξωτερικών –ακόμα και σαν τέχνασμα- στους ομολόγους του ‘δείτε την πίεση και την οργή της κοινής γνώμης’, ποιος τολμά να το αμφισβητήσει;» (σ. 184). Περιττό να σχολιαστεί η αντιστοίχηση του επιχειρήματος με την πραγματικότητα –όσο και η σημερινή απροθυμία του Σαμαρά να καταφύγει στο ίδιο τέχνασμα για να σταματήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή σε πλήρη εξέλιξη.

[2]  Λένιν, Η χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς, Σύγχρονη Εποχή (1915/1994). Έχει ενδιαφέρον η σύνδεση που επιχειρεί ο Λένιν μεταξύ σωβινισμού, πολιτικού καιροσκοπισμού και νομιμοφροσύνης. Γράφει στο ίδιο, αναφερόμενος στις τάσεις που οδήγησαν στη σωβινιστική στροφή της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας: «Τα εργατικά κόμματα της εποχής του 1889 - 1914 όφειλαν να χρησιμοποιήσουν την αστική νομιμότητα. Όταν ήρθε η κρίση, όφειλαν να περάσουν στην παράνομη δουλειά (και ένα τέτοιο πέρασμα δεν μπορεί να γίνει παρά με τη μεγαλύτερη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα συνδυασμένη με σειρά από στρατηγήματα). Για να εμποδιστεί αυτό το πέρασμα, αρκεί ένας μόνο Ζίντεκουμ, γιατί τον Ζίντεκουμ τον ακολουθεί, για να μιλήσουμε ιστορικοφιλοσοφικά, όλος ο «παλιός κόσμος», γιατί αυτός, ο Ζίντεκουμ, πάντα πρόδινε και πάντα θα προδίνει στην αστική τάξη, για να μιλήσουμε πρακτικά - πολιτικά, όλα τα στρατιωτικά σχέδια του ταξικού της εχθρού».

Αλληλεγγύη κοινωνική και προσωπική...

του Δημητρη Παπαχρηστου, απο το Εθνος...
Αλληλεγγύη κοινωνική και προσωπική
Γίνονται καθημερινά «πράγματα και θαύματα». Ζούμε μέσα σε μια παράλογη κατάσταση, «μνημόνια, αντιμνημόνια» μα το μνήμα παραμένει ανοικτό. Οι απολύσεις περιμένουν, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ακινήτων επίσης.
Οι τροϊκανοί έφυγαν για να ξανάρθουν τέλος του Μάρτη, η δόση των 8,8 δισ. θα εκταμιευτεί κι όλα θα γίνουν μέλι-γάλα, θα επέλθει μεταξύ των κυβερνώντων συνεννόηση για να συνεχιστεί η εξόντωση ενός λαού πλέον που δεν αντέχει άλλο.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κατατρομοκράτηση συνεχίζεται από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με εμπροσθοφυλακή τα ηλεκτρονικά μέσα που σπέρνουν πανικό με λόγια και εικόνες που προβάλλουν και την ίδια στιγμή συμβάλλουν με την παρουσία τους οι διάφοροι βουλευτές όλων των κομμάτων και διάφοροι παράγοντες και αναλυτές της κρίσης που βιώνουν όμως οι πεινασμένοι, που τους εμφανίζουν κι αυτούς για να συμπληρωθεί το πάζλ της εικόνας. Οι χορτάτοι μιλάνε για τους άνεργους και πεινασμένους, προτείνοντας τρόπους για να σωθούν.
Οταν περιμένουμε να αντιδράσουν κάποιοι άλλοι χωρίς να βάζουμε μέσα στους άλλους και τους εαυτούς μας, θα περιμένουμε για πολύ ακόμα. Ας αρχίσουμε από τα μικρά, από την αντιμετώπιση της δυστυχίας που κάποιοι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να κρύψουν ούτε να αντέξουν.
Η αλληλεγγύη, κοινωνική και προσωπική, μπορεί να αντιπαλέψει την κρίση και να προκαλέσει και να προξενήσει ομάδες πρωτοβουλιών με στόχο την ανατροπή, με εθνικοταξικό απελευθερωτικό αγώνα, γιατί ζούμε σε συνθήκες κατοχής που έχουν επιβάλει οι δανειστές μας τροϊκανοί, βοηθούμενοι από δικούς μας του εσωτερικού χώρου.
Θα πρέπει να αποφευχθεί η αλληλοσφαγή και η εμφυλιακή κατάσταση που δημιουργείται μέσα στους χώρους και τους κλάδους των εργαζομένων.
Θα πρέπει να πιαστούμε και από τα συναισθήματα που έχουμε καταχωνιασμένα. Να αντιμετωπίσουμε την αγριότητα και τη σκληρότητα που αρχίζει να κερδίζει έδαφος.
Δεν είναι ντροπή να κλάψεις, να γελάσεις, να αγαπήσεις, να ονειρευτείς και να ζητήσεις και να δώσεις βοήθεια.
Ηρθε καιρός να ανταλλάξουμε όχι μόνο το περίσσευμα αλλά και το υστέρημα όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο Τρίτος Πόλεμος της Ευρώπης...

του κ. Νικου Ξυδακη, απο το Βλεμμα...

IMAG0357
«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», δήλωσε πριν από λίγες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η ζοφερή διαπίστωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού μας φέρνει στον νου την άνοιξη του 2010, μέρες σύγχυσης και σοκ. Σε ένα ημιεπίσημο δείπνο, Ελληνας τραπεζίτης μού είχε πεί ότι η κρίση, που τότε μόλις είχε αρχίσει να δείχνει τη σφοδρότητά της, δεν θα περνούσε σε λιγότερο από δέκα-δεκαπέντε χρόνια.
Στην παρατήρησή μου ότι αυτή η πρόβλεψη ακούγεται τρομακτική, μου απάντησε νηφάλια και αφοπλιστικά: «Εχουμε και οι δύο παιδιά, καλύτερα να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί».
Τον θυμήθηκα λίγο καιρό αργότερα, αφού είχε ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο, όταν ο Ιταλός οικονομολόγος και πρώην υπουργός Τομάζο Πάντοα Σιόπα μίλησε ευθέως για δεκαπέντε χαμένα χρόνια και για μισή ή μία χαμένη γενιά Ελλήνων.
Η πραγματικότητα έμελλε να είναι ακόμη πιο σκληρή και από τις σκοτεινές προβλέψεις των οικονομολόγων το 2010. Σήμερα, μετά τρία χρόνια διάσωσης, δηλαδή λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, μετά τρία χρόνια σοκ και ενοχοποίησης, ένας Γερμανός πολιτικός, από τη χώρα που πρωτοστατεί στην εφαρμογή της ενάρετης λιτότητας παρ’ ημίν, άρα και της συνοδεύουσας ύφεσης, περιγράφει αδρά την ιστορική καταστροφή που συντελείται όχι μόνο στην αμαρτωλή Ελλάδα αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο: «Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό. Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει: ‘Δεν υπάρχει θέση για εσάς’».
Το 60% νεανικής ανεργίας είναι ο δείκτης αποτυχίας της Ενωμένης Ευρώπης, δείκτης μιας απίστευτης πολιτικής μυωπίας των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και σήμα κινδύνου για τον ίδιο τον πυρήνα των δημοκρατιών και την κοινωνική ειρήνη. Ενας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, πρόσφατα το διατύπωσε με πικρή ωμότητα: «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται».
Υπό μία έννοια, και οι δύο πολιτικοί ηγέτες δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι η αιώνια ειρήνη έχει ραγίσει. Και δειλά αναγνωρίζουν επίσης ότι με δική τους ευθύνη οι ευρωπαϊκοί λαοί αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι, βουλιάζουν στην ανεργία και τον αποκλεισμό, τα κράτη χρεοκοπούν, οι δημοκρατίες κλονίζονται, ενώ η χρηματοπιστωτική βιομηχανία δέχεται συνεχώς τους πόρους και τα χάδια των κρατών.
Γιατί; Μια απάντηση, μεταξύ άλλων, είναι η εξής: όπως στις παραμονές του Α΄Πολέμου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πίστευαν ότι απειλείται η ειρήνη, άρα δεν τη θωράκιζαν, έτσι και μέχρι το 2007-08, δεν πίστευαν ότι η νεαρά και ευημερούσα ευρωζώνη μπορεί να πληγεί από τη μεγάλη κρίση, άρα δεν είχαν απολύτως καμία προετοιμασία. Η ίδια η ευρωζώνη δεν ήταν εξοπλισμένη για αντιμετώπιση κρίσεων. Ακόμη και σήμερα, με την μακρά και πικρή πείρα της έκρηξης του δημόσιου χρέους, των πτωχεύσεων, των μνημονίων και της παγίδας της ύφεσης, η κρίση αντιμετωπίζεται με νυσταλέα αντανακλαστικά, με αδύναμα γιατροσόφια που πάντα χορηγούνται αργά, με υστεροβουλία, και με καταπλήσσουσα επιμονή σε μια ηθικολογία, που δεν μπορεί να κρύψει την υπερχειλίζουσα υποκρισία και την έλλειψη πραγματισμού. Ορισμένως η ηθικολογία και η καθυστέρηση δεν μπορούν πια να κρύψουν το βαθύ έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης της ευρωελίτ στις Βρυξέλλες και την αφύσικη αυτονόμηση της κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη από τα κράτη μέλη και τους δοκιμαζόμενους λαούς.
Κι έτσι, όπως στον Α’ Πόλεμο η Ευρώπη θυσίασε μια γενιά στα χαρακώματα και στα αέρια, όπως στον Β’ Πόλεμο αφάνισε μια γενιά νέων στρατιωτών αλλά και αμάχων, ισοπέδωσε πόλεις και στιγμάτισε εσαεί την ανθρώπινη συνείδηση με το Shoah, με παρόμοιο τρόπο τώρα, η μεγάλη Ευρώπη του 21ου αιώνα θυσιάζει ασυλλόγιστα την καλύτερη γενιά νέων στην ιστορία του Νότου της. Πρόκειται για πόλεμο με άλλα μέσα.
Δημιουργική καταστροφή; Ας το δεχτούμε. Αλλά πού είναι η δημιουργία; Εδώ, στο ευρωπαϊκό υπογάστριο, επί τρία τουλάχιστον χρόνια αντικρίζουμε μόνο καταστροφή, τέτοια που δεν είχαμε νιώσει από το τέλος της αιματοβαμμένης δεκαετίας του ‘40.
Η ελπίδα για διάσωση και δημιουργία βρίσκεται ακριβώς στην επίγνωση της καταστροφής, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή ότι ζούμε μια μείζονα ιστορική μετάβαση, αμετάκλητα, χωρίς επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι απώλειες είναι βαθιές και μόνιμες, και ότι το προέχον δεν είναι τόσο η ανάκτηση των απωλεσθέντων, αλλά το χτίσιμο υγιών και ανθεκτικών δομών καθώς θα ανοιγόμαστε στο μέλλον. Η Μεγάλη Υφεση γκρεμίζει την κοινωνία, ακόμη τώρα που μιλάμε· το μέλλον όμως δεν συνίσταται μόνο από στατικά ερείπια, είναι δυναμική κατάσταση, σύντομα μια νέα κοινωνία ασπαίρουσα θα διαμορφώνει τη δική της κοίτη, και θα διεκδικεί νέες μορφές πολιτικής έκφρασης και οργάνωσης του οικονομικού βίου, νέες συλλογικές αναπαράστασεις και ηθικές αξίες· μια νέα διάνοια.
Η παράδοση θα είναι μία πηγή που θα τροφοδοτεί το ποτάμι· το νέο περιβάλλον, το μεταϋφεσιακό, το “μεταπολεμικό” θα είναι η άλλη πηγή έμπνευσης και ενέργειας για την ανασυγκρότηση. Μένει να μεριμνήσουμε ποια στοιχεία της παράδοσης θα αξιοποιήσουμε, και πώς, δια της ενεργού βουλήσεως, της αναγεννημένης γενικής διάνοιας, θα ορίσουμε την κοίτη του ποταμού. Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ.
εικόνα: Βλάσης Κανιάρης, “Εις δόξαν”

Πόσο θα κρατήσει ακόμη το ευρώ;

του Κωστα Λαπαβιτσα...
Η ΟΝΕ είναι από τις πλέον φιλόδοξες νομισματικές ενώσεις στην ιστορία, αλλά σταδιακά αποδεικνύεται από τις πλέον αποτυχημένες. Οι χώρες-μέλη της έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες δημιουργώντας τεράστιες οικονομικές εντάσεις μεταξύ τους. Η συνταγή που εφαρμόστηκε από το 2010 και μετά για να αντιμετωπιστούν αυτές οι εντάσεις έχει κάνει την ΟΝΕ ακόμη ασταθέστερη.

Η ΟΝΕ όμως αποδεικνύεται και από τις πλέον ανεύθυνες νομισματικές ενώσεις. Οι ιθύνοντες της ΕΕ γνώριζαν ότι οι νομισματικές ενώσεις ιστορικά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Για το λόγο αυτό φρόντισαν να κάνουν τη ρήξη με την ΟΝΕ εξαιρετικά δύσκολη, μεγιστοποιώντας το κόστος. Δεν φρόντισαν όμως να πάρουν μέτρα που θα απέτρεπαν τη συσσώρευση των εντάσεων. Κατά συνέπεια το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι να μην αποτραπεί η ρήξη, έστω κι αν το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010 η Γερμανία θα μπορούσε να πάρει φιλόδοξα και ριζοσπαστικά μέτρα που θα αντέστρεφαν την αποκλίνουσα πορεία των χωρών-μελών σε βάθος χρόνου. Ένα Σχέδιο Μάρσαλ θα βελτίωνε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Η συναινετική αντιμετώπιση του χρέους θα απάλυνε την πίεση στις χώρες με δυσκολίες. Αυξήσεις μισθών και στροφή προς την εγχώρια ζήτηση στην ίδια τη Γερμανία θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη ισορροπία εντός της ΟΝΕ.

Αντί γι’ αυτό, επέβαλε πολιτική συντριβής των μισθών, σκληρής λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης των αγορών. Πίστευε ότι έτσι θα προστάτευε καλύτερα τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου εξαγωγικού κεφαλαίου της. Κατέδειξε με το τρόπο αυτό τη βασική αιτία της αστάθειας της ΟΝΕ: η εγχώρια γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη και η ανάπτυξη προέρχεται κατεξοχήν από τις εξαγωγές. Η ΟΝΕ εξυπηρετεί την γερμανική εξαγωγική πολιτική γιατί μετατρέπει μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε εγχώρια αγορά.

Δυστυχώς για την ίδια, η πολιτική της Γερμανίας όχι μόνο δεν προστατεύει την ΟΝΕ μεσοπρόθεσμα, αλλά την υποσκάπτει. Παρά τη φαινομενική ηρεμία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά εύθραυστο. Η συντριβή των μισθών και η λιτότητα δημιουργούν εκρηκτικές κοινωνικές εντάσεις που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται εκτός από τις χώρες της περιφέρειας και σε χώρες του κέντρου, όπως η Γαλλία. Τα τραπεζικά συστήματα των χωρών-μελών επανεθνικοποιούνται με ταχείς ρυθμούς διαβρώνοντας το κοινό νόμισμα, ενώ οι τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και ευάλωτες. Πάνω απ΄ όλα, έχει χαθεί η νομιμοποίηση της ΟΝΕ στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών και μόνο οι καλοταϊσμένοι κύκλοι των Βρυξελλών δεν το καταλαβαίνουν.

Η επιλογή της Γερμανίας το 2010 ήταν να σκληρύνει την ΟΝΕ ακόμη περισσότερο. Η λύση για το πρόβλημα της απόκλισης ανάμεσα στις χώρες-μέλη ήταν να μπουν οι άλλες χώρες σε κοινή πορεία φτώχειας, ενώ η Γερμανία θα διατηρούσε την κυριαρχική της θέση. Στην ουσία απαιτεί από τις κοινωνίες των χωρών-μελών να ζήσουν σε κατάσταση μόνιμης ανεργίας, στενότητας και ανασφάλειας, ώστε να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα. Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται η Ευρώπη με ολική ανάφλεξη.

Και η Ελλάδα; Η πολιτική και κοινωνική ελίτ της χώρας μας είχε την επιλογή της συντεταγμένης εξόδου με άρνηση πληρωμών στο χρέος το 2010-11. Διάλεξε όμως την παραμονή, έστω και με γιγαντιαίο κόστος. Τώρα παρακολουθεί δειλή και τρομαγμένη τα τεκταινόμενα ελπίζοντας ότι θα πρυτανεύσει η ‘λογική’, δηλαδή ότι κάποιος θα της ρίξει ένα σωσίβιο.

Δεν υπήρχαν ποτέ σωσίβια μέσα στην ΟΝΕ. Αν η Γερμανία καταφέρει να διατηρήσει τη νομισματική ένωση για ένα διάστημα και η Ελλάδα παραμείνει μέλος της, η χώρα θα συνεχίσει να παρακμάζει. Αν η ένωση σπάσει, θα προκύψει τόσο μεγάλη αναταραχή που κανείς δεν θα δίνει σημασία στην Ελλάδα. Οι επιλογές έχουν γίνει πλέον πάρα πολύ δύσκολες.

"Η Ιταλια ειναι ηδη εκτος Ευρω"...


Μεγάλη κουβέντα είπε ο Μπέπε Γκρίλο: « Η Ιταλία είναι ντε φάκτο ήδη εκτόςευρώ!», δήλωσε σε συνέντευξη του στη μεγαλύτερη ημερησία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, την Χάντελσμπλατ. Τα βορειοευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν τηνΙταλία μέσα στην ευρωζώνη μόνο «έως ότου πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα και έπειτα θα μας αφήσουν να πέσουμε κάτω σαν καυτή πατάτα» εξήγησε. Έβαλε κι άλλα καίρια ερωτήματα: «Τι απέγινε ηΕυρώπη; Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε (από το ευρώ);».
Εκεί όμως που σίγουρα πάγωσε το αίμα των Γερμανών ήταν όταν άκουσαν τον Γκρίλο να λέει για τι κίνημα του που πήρε 25% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές: « Εμείς είμαστε η γαλλική επανάσταση χωρίς την Γκιλοτίνα!». Όσο και αν το στοιχείο της υπερβολής είναι πολλαπλά εξόφθαλμο σε αυτόν τον ισχυρισμό και μόνο το γεγονός ότι ο ηγέτης του μεγαλύτερου ιταλικού πολιτικού κόμματοςξεστομίζει τη λέξη επανάσταση, τους κάνει να συνειδητοποιούν το βάθος των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης. Πόσο μάλλον που η «επανάσταση» στην οποία αναφέρεται ο Μπέπε Γκρίλο έχει σαφή αντιγερμανική κατεύθυνση. Άλλωστε και να μην το είχαν καταλάβει αυτό οι Γερμανοί, τους το έδωσε με ωμό τρόπο να το καταλάβουν ο πιο διάσημοςΛουξεμβουργιανός της ιστορίας του Μεγάλου Δουκάτου, ο επί 18(!) συνεχή χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. «Ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν εχθρικός προς τη Γερμανία σε βαθμό παρεκτροπής και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός» υπογράμμισε και ανέλυσε τι παρατηρεί στη σημερινή Ευρώπη: « Ο τρόπος με τον οποίο μερικοί Γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας όταν η χώρα γλίστρησε στην κρίση, άφησε πίσω του εκεί βαθιά τραύματα. Το ίδιο με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την Γερμανίδα καγκελάριονα φορά στολή των ναζί».
Ο Γιούνκερ δεν διστάζει να βγάλει το συμπέρασμα από τα γεγονότα αυτά: « Ξαφνικά ήρθαν στηνεπιφάνεια εχθρότητες που σκεπτόταν κανείς ότι έχουν παραμεριστεί οριστικά». Ενίσταται ο γερμανός δημοσιογράφος που του παίρνει τη συνέντευξη: « Υπερβάλλετε. Σήμερα κανένας δεν θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την ειρήνη και τη φιλία στην Ευρώπη», λέει. Ο πρώην επικεφαλής της ευρωζώνης δεν ταράζεται: «Αυτό είναι πιθανόν αληθές. Όποιος όμως πιστεύει ότι το αιώνιο ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης δεν θα ξανατεθεί ποτέ πια στην Ευρώπη, μπορεί να κάνει τεράστιο λάθος. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, μόνο κοιμούνται, όπως έδειξαν οι πόλεμοι στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Με εκπλήσσει η διαπίστωση πόσο πολύ η κατάσταση στην Ευρώπη το έτος 2013 μοιάζει με την κατάσταση πριν από 100 χρόνια» υπογραμμίζει. «Το 1913 ήταν η χρονιά πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύετε στα σοβαρά ότι επίκεινται ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη;» ενίσταται ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Όχι, αλλά βλέπω εντυπωσιακούς παραλληλισμούς σε ό,τι αφορά την ανεμελιά. Το έτος 1913, πολλοί νόμιζαν ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ πια πόλεμοι. Οι μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου συνδέονταν τόσο στενά οικονομικά ώστε ήταν διαδεδομένη ευρέως η άποψη ότι δεν μπορούσανπλέον να αντέξουν στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Ιδίως στη δυτική και στη βόρεια Ευρώπη κυριαρχούσε μια βαθειά αυτοϊκανοποίηση που προερχόταν από την εντύπωση ότι η ειρήνη ήταν αιωνίωςεξασφαλισμένη», τόνισε ο Γιούνκερ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ένας κατεξοχήν δεξιός αστός πρωθυπουργός όπως ο Γιούνκερδιαπιστώνει και ομολογεί δημοσίως ότι η κατάσταση στη ΕΕ σήμερα είναι τόσο τεταμένη που θυμίζει παραμονές παγκοσμίου πολέμου στην πολύπαθη Ευρώπη. Ένας αστός πρωθυπουργός που προέρχεται από ένα ζάπλουτο κρατίδιο όπου καθόλου δεν υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα. Ένας δεξιός πολιτικός που είναι ο ίδιος τόσο φιλογερμανός ώστε συμμετέχει στην εκστρατεία της …Άνγκελα Μέρκελ με ενθουσιασμό! Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι όχι οι Γερμανοί αστοί, αλλά ένας Γερμανός δημοσιογράφος του Σπίγκελ, που πολιτικά δεν ήταν ποτέ με τη γερμανική δεξιά, έχει την εντύπωση ότι κανένας δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη …«φιλία» στην Ευρώπη! Σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αφρίζουν οι λαοί από αντιγερμανικό μίσος και οι Γερμανοί είναι τόσο υπερόπτες που θεωρούν ότι η «φιλία» στην Ευρώπη είναι απολύτως διασφαλισμένη! Είναι εκπληκτικό! Υπάρχει όμως κάτι πολύ σοβαρότερο. Όταν οι ίδιοι οι αστοί, έστω οι πιο διορατικοί από αυτούς, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε παραμονές γενικευμένων συγκρούσεων, τι πρέπει να κάνει η Αριστερά; Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προετοιμάζεται για τις συγκρούσεις αυτές όχι ως παρατηρητής, αλλά ως διεκδικητής της εξουσίας, μέσα στο καμίνι των σφοδρότατων αναμετρήσεων, όποια μορφή και αν πάρουν αυτές.
Δυστυχώς, άλλα πράγματα βλέπουμε να απασχολούν την ελληνική Αριστερά στο σύνολο της. ΣτονΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας τρέχει και επαινεί όποιον αστό βρει μπροστά του για να εξασφαλίσει την ανοχή του προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Στο ΚΚΕ, το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς να μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε να μην είναι πολύ αργά όταν θα συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνεικαι θα αλλάξουν τη στάση τους υπό την πίεση των γεγονότων.
*Δημοσιεύθηκε στο «Πρίν» το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια αδιέξοδη τιμωρητική πολιτική...

«Όλοι καταλαβαίνουν τις συνέπειες πολιτικών όπως αυτές που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα. Οι υποσχέσεις ανάπτυξης και ευημερίας είναι πλαστές, είναι ανέντιμες. Είναι και ζήτημα ηθικής τάξης. Κάποια από τα μέτρα είναι, απλούστατα, άδικα»
Ο Τζαίημς Κ. Γκαλμπρέιθ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μετέχοντας στο συνέδριο που οργάνωσε το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και το Levy Institute. Τον συναντήσαμε και μας μίλησε για πολιτικές καταπολέμησης της ανισότητας, τα αδιέξοδα και την αδικία της μνημονιακής πολιτικής, τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα τον εμπνέουν.
ΕΝΘΕΜΑΤΑ
Συνέντευξη με τον Τζ. Κ. Γκαλμπρέιθ (αριστερά),Αθήνα, 10 Μαρτίου 2013 Συνέντευξη με τον Τζ. Κ. Γκαλμπρέιθ (αριστερά),
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2013
Στο πρόσφατο βιβλίο σας “Inequality and Instability” ασχολείστε εκτενώς με την ανισότητα, ιδίως στον αναπτυγμένο κόσμο. Ποια είναι τα βασικά σας συμπεράσματα;
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνάς μου είναι ότι η αύξηση της ανισότητας σχετίζεται με την υψηλή συγκέντρωση πλούτου, την ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτων μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων, που εκπορεύεται από τα κέντρα της οικονομικής εξουσίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είχαμε αύξηση των εισοδημάτων που δημιουργούνται από το χρηματιστήριο, τον τομέα της τεχνολογίας και στη συνέχεια το real estate. Aν δούμε τα στοιχεία που διαθέτουμε, η ανισότητα αυξάνεται δραματικά, μεταξύ του 1980 και του 2000, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης χρέους και βέβαια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και των ανατολικών χωρών, αλλά και της τοπικοποίησης στην Ασία, ως απάντησης στις ποικίλες μορφές των οικονομικών μεταβολών.
Εκτός από την κοινωνική πολιτική, συνιστά η μακροοικονομική πολιτική (πολιτική επιτοκίων, δημοσιονομική, φορολογική πολιτική) αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της ανισότητας;
Η μακροοικονομία, και όχι η μικροοικονομία είναι το πραγματικό κέντρο της εξουσίας. Η μακροοικονομική πολιτική, το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον συνιστούν βασικό όρο για τη μείωση της ανισότητας. Ιδίως πολιτικές που βοηθούν τα χαμηλά εισοδήματα: η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, το κοινωνικό κράτος κ.ο.κ. Ας δούμε μερικές χώρες με πολύ μεγάλη ανισότητα, λ.χ. τη Βραζιλία ή την Αργεντινή. Από το 2000 και μετά, η συστηματική προώθηση πολιτικών μακροοικονομικής σταθερότητας, που δεν υπαγορεύονταν από το κυρίαρχο διεθνώς οικονομικό καθεστώς, καθώς και πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μείωσαν την ανισότητα.
Θα μπορούσε η Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία και με τους γνωστούς περιορισμούς, να ακολουθήσει μια εναλλακτική οικονομική πολιτική για την ανάπτυξη αλλά και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος;
Το πρόβλημα για την Ελλάδα, όπως και άλλες μικρές χώρες-μέλη της ευρωζώνης, είναι ότι δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική· λειτουργεί υπό ένα καταπιεστικό καθεστώς εξωτερικού ελέγχου. Παίρνει εντολές για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Μόνο θεωρητικώς μπορεί να απορρίψει τις επιταγές της τρόικας· τις δέχεται λοιπόν, στη λογική του μικρότερου κακού. Αυτό βέβαια πρέπει να αλλάξει: οι πολιτικές αυτές δεν στοχεύουν στην ανάπτυξη ούτε στην ανόρθωση της οικονομίας ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτελούν μια απροκάλυπτα τιμωρητική πολιτική, για να προστατευθεί και να ενισχυθεί η κυβέρνηση Μέρκελ. Βέβαια, στο δεδομένο πλαίσιο, θα μπορούσα ακόμα και να καταλάβω τη Μέρκελ: εφόσον έχει καλλιεργηθεί η λογική ότι η κρίση οφείλεται στον κακό χαρακτήρα των Ελλήνων, αν βγει και δηλώσει ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες εργάζονται σκληρότερα από τους Γερμανούς, θα αντιμετωπίσει τρομερές αντιδράσεις. Η εικόνα για τους Έλληνες είναι διαστρεβλωμένη και δηλητηριασμένη από την καχυποψία — κι αυτό είναι ξεκάθαρο για όποιον ασχολείται σοβαρά μ’ αυτά τα ζητήματα.
Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ποια είναι η άποψή σας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;
Τάσσομαι σταθερά υπέρ ενός πολύπλευρου πακέτου κοινωνικής πολιτικής και ασφάλισης, αντί για ενός μονοδιάστατου προγράμματος. Ένα τέτοιο πακέτο περιλαμβάνει, λ.χ., την προστασία των ανέργων, ένα σταθερό σύστημα συνταξιοδότησης ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της φτώχειας στην τρίτη ηλικία, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, παιδεία κ.ο.κ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι δημοφιλές και θετικό μέτρο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί: χρειαζόμαστε μια πιο συνολική προσέγγιση.
Μένοντας στην Ελλάδα, θέλουμε ένα σχόλιό σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο παράδειγμα ενός ευρύτερου φαινόμενου. Σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, οι λαοί βρίσκουν τρόπους να δηλώσουν ότι έχουν καταλάβει τι τους επιβάλλεται και πως δεν είναι πια διατεθειμένοι να το δεχτούν. Το επόμενο βήμα είναι αυτό να μετατραπεί σε μια πολιτική για το σύνολο της Ευρώπης. Πιστεύω πως η στιγμή είναι πολύ δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενη. Θα μπορούσε κανείς να δείξει ίσως μια κάποια κατανόηση για τους πολιτικούς που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να διακρίνουν σαφώς ότι η πολιτική που ακολουθούσαν για την κρίση θα αποτύγχανε. Ξέρετε, πολιτικοί που περιβάλλονται από τραπεζίτες, οι οποίοι τους λένε: «Αυτό πρέπει να κάνετε, θα υπάρξουν σπουδαία αποτελέσματα…». Χρειάζεται πολύ ισχυρή γνώση και κρίση στα οικονομικά θέματα για να γνωρίζει κανείς με σιγουριά πως αυτά που του προτείνουν θα αποτύχουν.
Τώρα πλέον όμως τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά. Όλοι καταλαβαίνουν τις συνέπειες πολιτικών όπως αυτές που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα: οι υποσχέσεις ανάπτυξης και ευημερίας είναι πλαστές, είναι ανέντιμες. Κατά δεύτερο λόγο, είναι και ζήτημα ηθικής τάξης. Κάποια από τα μέτρα που επιβάλλονται είναι, απλούστατα, άδικα. Υποχρεούστε να ιδιωτικοποιήσετε δημόσια περιουσία, να την πουλήσετε σε διεθνείς επενδυτές σε χαμηλή τιμή, και ξέρετε ότι δεν θα επιτευχθεί έτσι η ανάκαμψη· αυτό είναι εξαιρετικά άδικο: αναγκαστική απώλεια σημαντικών πόρων επ’ αόριστον.
Επίσης, τα μέτρα της τρόικας που υποχρεώνουν σε περικοπές μισθών συνιστούν παραβίαση βασικών αρχών εθνικής ανεξαρτησίας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μια από τις πιο επιτυχημένες μικρές χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Εκουαδόρ, μια δημοκρατική χώρα, δημιούργησε μια επιτροπή με αντικείμενο να προσδιορίσει το ποσοστό του χρέους που ήταν μη αποδεκτό, το επαχθές χρέος. Το προσδιόρισε και στη συνέχεια το απέρριψε. Εξετάζοντας λοιπόν κανείς τεκμηριωμένα και λεπτομερώς το ζήτημα, μπορεί να επεξεργαστεί μια υπόθεση εναντίον των επιβαλλόμενων πολιτικών, βάσει της λογικής ότι κανένα πραγματικά ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος δεν θα υποχρέωνε τους ανθρώπους να τις δεχτούν.
Τι σας εμπνέει σήμερα περισσότερο, εν μέσω όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο;
Ξεκίνησα την καριέρα μου δουλεύοντας για την Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου. Γνώρισα εκεί πολύ ταλαντούχους ανθρώπους. Και πάντα ένιωθα πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών οικονομολόγων στους οποίους μπορεί να βασιστεί κανείς για να αντιμετωπίσει κριτικά τις κυρίαρχες απόψεις, των τραπεζών, των τραπεζιτών, του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μπορεί να βασιστεί σ’ αυτούς, ενάντια στην προπαγάνδα. Κάνω αυτό το επάγγελμα αυτό σαράντα χρόνια. Εκείνο που με εμπνέει είναι ακριβώς η χαρά της κριτικής, να καταδεικνύω τις πραγματικότητες ενάντια σε απόψεις που προωθούν ιδρύματα καθοδηγούμενα από δισεκατομμυριούχους…
Ο κόσμος τους πιστεύει;
Έχουν τεράστια επίδραση στον επίσημο λόγο, ωστόσο η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν τους πιστεύει καθόλου. Και θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στο γεγονός ότι ακόμα και μια μεμονωμένη φωνή, σαν τη δική μου, μπορεί να ευθυγραμμιστεί με αυτό που σκέφτεται το 90% του πληθυσμού. Αν λοιπόν με ρωτάτε τι με εμπνέει προσωπικά, μου αρέσει πολύ να το κάνω αυτό.
Υπάρχει κάποιος από τους τωρινούς Αμερικανούς βουλευτές που ξεχωρίζετε;
Θεωρώ πως η πιο πολλά υποσχόμενη προσωπικότητα που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η Ελίζαμπεθ Γουώρεν. Ξεκάθαρα. Η Γουώρεν, καθηγήτρια Νομικής, τέθηκε επικεφαλής του ΤΑRP (επιτροπή του Κογκρέσου που επιτηρεί τη χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών) και έκανε πολύ αποτελεσματική δουλειά. Το 2012 εξελέγη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης με τους Δημοκρατικούς. Είναι καταπληκτική. Πολύ πρόσφατα, στις 14 Φεβρουαρίου, σε μια διαδικασία εξέτασης, με μάρτυρες όλες τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπέβαλε το εξής ερώτημα: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που κινηθήκατε δικαστικά εναντίον μιας μεγάλης εταιρείας, εισηγμένης στη Γουώλ Στρητ;». Και ο μάρτυρας απάντησε: «Ε, βέβαια, ξέρετε, αποτιμούμε προσεκτικά κάθε περίπτωση για να δούμε κατά πόσο είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε δικαστικά…». Η Γουώρεν συνέχισε: «Ναι, ασφαλώς, αυτό το ξέρουμε όλοι, αλλά η ερώτησή μου είναι: Ποια ήταν η τελευταία φορά που κινηθήκατε δικαστικά εναντίον κάποιας εταιρείας;». Και ο μάρτυρας απάντησε: «Φοβάμαι πως δεν μπορώ να έχω μια ικανοποιητική απάντηση για μια τέτοια περίπτωση…». Για μένα, που είμαι «κογκρεσόφιλος», ένα μέλος της Γερουσίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να ανακρίνει είναι πολύτιμο. Αλλά βέβαια οι ερωτήσεις της Γουώρεν γνώρισαν πολύ μικρή δημοσιότητα.
Για τη συνέντευξη, την απομαγνητοφώνηση και τη μετάφραση συνεργάστηκαν ο Μιχάλης Βεληζιώτης, η Μαρία Καλαντζοπούλου και ο Στρατής Μπουρνάζος.

Η μεγάλη έκρηξη...

Σώτος Χρυσαφόπουλος...

Big Bang
Πόση απώλεια επαφής με την πραγματικότητα πια; Πόση;;
«Η απώλεια επαφής του με την πραγματικότητα δε συνιστά άλλοθι. Κι ο Χίτλερ ήταν παράφρων και ανισσόροπος, αλλά αν έφτανε σε δίκη δεν υπήρχε περίπτωση να αθωωθεί ή να τιμωρηθεί με εγκλεισμό σε ψυχιατρείο. Πρόκειται για το παράδοξο της συνειδητής παραφροσύνης», έγραψε ο εκλεκτός μπλόγκερ, ο Καρτέσιος. Εντάξει, αλλά πόση;;;
Ακούστε:
«Ναι θα τα καταφέρουμε», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», και αναφερόμενος στην ανάπτυξη: «Έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για αυτό. Παλεύουμε για τη ‘Μεγάλη Έκρηξη’ δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως έθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία.»
Παιδιά, το σύμπαν έχει κολώνες, έχει και οροφή. Και όταν λέμε τέτοια πράγματα, τρίζουν οι κολώνες, τρέμει και η οροφή. Και θα πέσει να μας πλακώσει. Όχι η Ελλάδα. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Το Σύμπαν. Θα μας πέσει το Σύμπαν στο κεφάλι.
Μας έλεγε τρελλά για την Τρόικα, πήγε εκεί και τον συνεφέρανε. Άλλα κόλπα, ευρωπαικά! Πριν καλά-καλά επιστρέψει όμως μας λέει τώρα πάλι τα δικά του, ε, πάει πολύ. Του λέει το Εκόνομιστ ότι δεν πάει άλλο με αυτόν, εκεί αυτός, το χαβά του! Δηλαδή ποιος άλλος πρέπει να του το πει; Το Σούπερ Γκούφη; Το Σούπερ Κατερίνα; Το Κυνήγι και Σπορ; Οι Τέσσερις Τροχοί; Το κλαδικό περιοδικό των νοσοκόμων του Δρομοκαΐτιου; Για όνομα του Θεού!
Επιτέλους, ας μιλήσει κάποιος στην γυναίκα του. Ας μιλήσει κάποιος στην πεθερά. Ας μιλήσει κάποιος στον γιατρό! Ας του στείλει κάποιος ένα Tavor, ένα Lexotanil, ένα Atarax, ας του παει κάποιος έναν ζουρλομανδύα! Κάτι τέλος πάντων.
Σας λέω, θάχουμε δράματα…

Κοιμησε λιγο ακομα την συνειδηση σου, μπορεις...

Strange Journal...
526701_426456134049287_1405718790_n
Εσύ, αν έχεις ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα της τρόικας εσωτερικού, ευθύνεσαι άραγε για τις αυτοκτονίες, τους άστεγους και τους απελπισμένους που ψάχνουν στα σκουπίδια; Εσύ που κοιτάζεις αφ’ υψηλού τον άνεργο, έχεις ευθύνη για την κατάστασή του;   Ξέρω, ξέρω…πάλι σε ξεγέλασαν στις τελευταίες εκλογές.
Ε λοιπόν, είσαι ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης, γιατί είσαι ότι ψηφίζεις! Σε εκβίασαν για να ψηφίσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Είσαι ένα φοβισμένο ανθρωπάκι. Σε κορόιδεψαν με τα ψευτοδιλήμματα και την έξοδο από το ευρώ; Είσαι κορόιδο. Σκέφτηκες μόνο ότι εσύ έχεις ακόμα να τρως, έχεις δουλειά ή σύνταξη; Οπότε “καλά περνάμε και στην χούντα“; Τότε είσαι ένα κυνικό σκουλήκι, ένας παρτάκιας. Όπως και να το δεις, ανήκεις σε μια από αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων. Καλά αν ψήφισες τον Αντωνάκη γιατί είσαι μια ζωή ΝΔ και “δεν αλλάζεις”, συγχαρητήρια, έχεις διαψεύσει τον Δαρβίνο για την θεωρία της εξέλιξης.
Είσαι συνένοχος και μην μιλάς για κρεμάλες στους “προδότες πολιτικούς”, γιατί κάποια στιγμή κι εσύ πρέπει να λογοδοτήσεις για τις επιλογές σου. Κι εγώ νιώθω υπεύθυνος που δεν στηρίζω αυτή την αθλιότητα, αλλά την ανέχομαι. Τους ανέχομαι. Ανέχομαι κι εσένα. Βέβαια δεν είμαι ίδιος μ’ εσένα, ούτε κάνω τις ίδιες επιλογές, ούτε έχω ψηφίσει τα κόμματα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτή την κατάντια. Αυτό δεν το λέω για να μειώσω την δική μου ευθύνη, επειδή δεν έχω κάνει κάτι δραστικό για να ανατρέψω αυτούς κι εσένα.
Εσύ αντιθέτως, ήξερες ότι και νέα μέτρα θα παρθούν και φτώχεια κι εξαθλίωση θα έρθουν και η κοινωνία θα μετατραπεί σε κόλαση. Αλλά δεν σ’ ένοιαξε. Είπαμε, ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Μην μου πεις ότι δεν ήξερες. Έχουν στερέψει οι δικαιολογίες. Δεν διάβασες, δεν φρόντισες να μάθεις και να πληροφορηθείς για το ΔΝΤ, για τις εφιαλτικές συνθήκες που δημιούργησε όπου κι αν πήγε; Δεν διάβασες το “Δόγμα του Σοκ”; Μια ζωή είσαι μέσα στην άγνοια γιατί δεν θέλεις να μάθεις τίποτα παραπάνω απ’ όσα αφορούν μόνο την δουλίτσα σου, τα λεφτουδάκια σου, το σπιτάκι και τον καναπέ σου. Γι’ αυτό εσύ είσαι χρόνια επικίνδυνος. Γιατί κοιτάζεις την δική σου ευτυχία, άσχετα με το αν περνά μέσα από την δυστυχία του άλλου.
xountaΌταν για χρόνια ψηφίζεις άτομα και μαφίες που αποδεδειγμένα έχουν καταστρέψει την ζωή μας κι έχουν ξεπουλήσει την χώρα τότε είσαι κάτι πολύ χειρότερο από απλός απατεώνας. Είσαι διεφθαρμένος.
Όπως τάιζες τόσα χρόνια αυτή την ολιγαρχική κομματοκρατία, έτσι τώρα στηρίζεις την ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά με την “αριστερή γαρνιτούρα” της ΔΗΜΑΡ και το ναζιστικό εκτελεστικό όργανο της Χρυσής Αυγής.
Κι ας το παίζεις θλιμμένος, επί της ουσίας δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου οι νέοι άνεργοι, οι άρρωστοι που δεν μπορούν να πάρουν ή δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, οι φοιτητές που άναψαν μαγκάλι και πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις, αυτοί που κάθονται στις ουρές των συσσιτίων και τους αναζητητές στους κάδους.
Πιστεύεις όμως ότι θα γλιτώσεις στο τέλος έτσι δεν είναι; Εσύ είσαι σωστός, γιατί κάθεσαι στ’ αυγά σου και δεν θα πεθάνεις για τους άλλους. Σου έντυσαν τα ψέματα και με την γλώσσα της λογικής, είσαι τόσο μικρόνοος που τα παλιά ψεύδη φόρεσαν το ένδυμα “της γλώσσας της αλήθειας”, του ρεαλισμού και των οικονομικών και ακόμη πείθεσαι πως τα σαρδόνια χαμόγελα δεν κρύβουν κοφτερά δόντια.
Να σου πω ένα μυστικό; Δεν θα γλιτώσεις. Ούτε εσύ. Κι όσο καλός ρουφιάνος, “συνεργάσιμος”, φιλήσυχος και “νοικοκυραίος” θες να παραμείνεις, θα σε βάλουν κι εσένα στην μηχανή του κιμά. Δεν έχω αυταπάτες ότι “θα ξυπνήσεις” κι ας το παίζεις ενίοτε “αγανακτισμένος”. Κι εγώ μπορεί να μην γλιτώσω από αυτή την κόλαση, αλλά τουλάχιστον δεν συνεργάστηκα με βασανιστές και  έχω την συνείδησή μου καθαρή. Και φαντάζομαι ότι αυτό το τελευταίο εσύ δεν το καταλαβαίνεις καν.

Προπολεμικές συνθήκες απειλούν την Ευρώπη...

του George Friedman*, Euto2day...
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μετεξελίχθηκε σταδιακά σε παγκόσμια κρίση ανεργίας. Αυτή η κρίση ανεργίας σχετικά γρήγορα θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση. Η κρίση αφορά και τους τρεις βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος - την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το επίπεδο της έντασης διαφέρει, η πολιτική αντίδραση διαφέρει και η σχέση με τη χρηματοοικονομική κρίση επίσης διαφέρει. Όμως, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, και αυτό είναι ότι η ανεργία όλο και περισσότερο αντικαθιστά την οικονομία ως το κεντρικό πρόβλημα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο αυτής της κρίσης. Η Ιταλία διενήργησε εκλογές, και το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους -σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου- ήταν μια ολοκαίνουρια ομάδα, που ονομάζεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, της οποίας ηγείται ένας επαγγελματίας κωμικός.

Υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτό το κίνημα: Το πρώτο είναι πως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του είναι ότι χαρακτηρίζει την κήρυξη χρεοστασίου μέρους του ιταλικού χρέους ως το λιγότερο κακό. Το δεύτερο είναι ότι η Ιταλία, με την ανεργία της να ανέρχεται στο 11,2%, δεν είναι η χειρότερη περίπτωση ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Ιταλία θρέφει ακραία κόμματα που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα.

Η βασική διαμάχη στην Ευρώπη αφορά στο πώς να λυθεί η κρίση κρατικού χρέους και η απειλή που αυτή ενέχει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το θέμα ήταν ποιος θα επωμιστεί το βάρος της σταθεροποίησης του συστήματος. Το επιχείρημα που «κέρδισε», ιδιαίτερα στις ελίτ της Ευρώπης, ήταν ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι λιτότητα, ότι οι κρατικές δαπάνες έπρεπε να περιοριστούν σημαντικά προκειμένου όσο μεγάλη και αν είναι η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους να μην κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Μία από τις συνέπειες της λιτότητας είναι η ύφεση. Οι οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα αυτών της ευρωζώνης, συρρικνώνονται, αφού η λιτότητα προφανώς σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, τότε αυτό είναι λογικό. Όμως, το αν μπορεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα να παραμείνει πρωταρχικός στόχος θα εξαρτηθεί από την πλειοψηφούσα γνώμη ευρύτερων τομέων της κοινωνίας.

Όταν εμφανίζεται η ανεργία, αυτή η πλειοψηφούσα γνώμη αλλάζει, και μαζί με αυτήν και το επίκεντρο της πολιτικής. Όταν η ανεργία γίνεται έντονη, τότε μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, οι ιταλικές εκλογές ήταν ο πρώτος, αλλά αναμενόμενος, κραδασμός.


Το μοτίβο
Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι το κέντρο βάρους της Ευρώπης. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ισοδυναμούν με το 51% του γερμανικού ΑΕΠ, και περισσότερο από το ήμισυ των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία θεωρεί τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της. Χωρίς την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις αγορές, οι εξαγωγές της θα συρρικνώνονταν δραματικά και η ανεργία θα εκτινασσόταν στα ύψη. Το ευρώ είναι ένα εργαλείο που η Γερμανία, με την υπέρμετρη επιρροή της, χρησιμοποιεί για να διαχειριστεί τις εμπορικές της σχέσεις - και αυτή η διαχείριση φέρνει σε μειονεκτική θέση τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Χώρες με σχετικά χαμηλούς μισθούς πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των γερμανικών εξαγωγών. Όμως, πολλές έχουν αρνητικά εμπορικά ισοζύγια. Έτσι, όταν «χτύπησε» η χρηματοοικονομική κρίση, η ικανότητά τους να διαχειριστούν το πρόβλημα ήταν ανεπαρκής και οδήγησε σε κρατικές κρίσεις χρέους, υπονομεύοντας έτσι περαιτέρω τη θέση τους λόγω της λιτότητας, ιδιαίτερα αφού η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις δικές τους νομισματικές πολιτικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σπάταλες στις κοινωνικές δαπάνες τους, όμως η θεμελιώδης αιτία της αποτυχίας τους ήταν πολύ πιο περίπλοκη. Είχε τις ρίζες της στη σπάνια περίπτωση μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου που χτίστηκε γύρω από μια τεράστια οικονομία που εξαρτιόταν από τις εξαγωγές (η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ).

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής έχει χτιστεί γύρω από έναν καθαρό εισαγωγέα. Η Βρετανία ήταν καθαρός εισαγωγέας της Αυτοκρατορίας. Η γερμανική δύναμη αποσταθεροποιεί ολόκληρο το σύστημα. Και αν συγκρίνουμε το ποσοστό ανεργίας του γερμανικού μπλοκ με αυτό της Νότιας Ευρώπης, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτές οι χώρες αποτελούν μέλη του ίδιου εμπορικού γκρουπ.

Ακόμα και η Γαλλία, που έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, έχει πιο περίπλοκη ιστορία. Η ανεργία στη Γαλλία επικεντρώνεται σε δύο βασικούς πόλους, στον βορρά και στον νότο, με τη νοτιοανατολική Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος πόλος. Έτσι, αν δείτε τον χάρτη, η νότια γραμμή της Ευρώπης έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την ανεργία, η ανατολική Ευρώπη όχι τόσο πολύ, όμως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν παραμείνει σχετικά αλώβητες.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, δεδομένης της ύφεσης στη Γερμανία, είναι άλλο ζήτημα, όμως η αντίθεση αυτή μας λέει πολλά για τη γεωπολιτική που διαμορφώνεται στην περιοχή.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ύφεση. Το ποσοστό ανεργίας τους είναι χοντρικά το ίδιο με αυτό στις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Ένας κανόνας που χρησιμοποιώ είναι ότι για κάθε άνεργο άτομο επηρεάζονται άλλα τρία, είτε πρόκειται για τους συζύγους, τα παιδιά ή για οποιονδήποτε. Αυτό σημαίνει πως όταν η ανεργία σου ανέρχεται στο 25%, ουσιαστικά όλοι επηρεάζονται. Όταν η ανεργία είναι 11%, επηρεάζεται περίπου το 44%.

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα νούμερα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, αφού οι άνθρωποι εργάζονται στην ανεπίσημη οικονομία. Αυτό μπορεί να είναι αληθές, όμως στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι φαρμακευτικές έχουν πλέον ελλείψεις, αφού έχει στερέψει το ρευστό για την εισαγωγή αγαθών. Οι τοπικές κυβερνήσεις της Ισπανίας ετοιμάζονται να απολύσουν και άλλους υπαλλήλους. Αυτές οι χώρες έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο όριο, από το οποίο είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα ανακάμψουν. Στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρώπης, η κρίση ανεργίας εντείνεται. Τα ακριβή νούμερα έχουν πολύ λιγότερη σημασία από την ορατή επίπτωση στις κοινωνίες που παραπαίουν.


Οι πολιτικές συνέπειες της υψηλής ανεργίας
Είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι συνέπειες αυτού του είδους της ανεργίας. Υπάρχει η μακροπρόθεσμη ανεργία της χαμηλής τάξης. Όμως, αυτό το κύμα της ανεργίας έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους της μεσαίας και την ανώτερης μεσαίας τάξης. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αρχιτέκτονα στην Ισπανία, τον οποίο γνωρίζω, και ο οποίος έχασε τη δουλειά του. Είναι παντρεμένος με παιδιά και είναι τόσο καιρό άνεργος που έχει πέσει σε έναν τελείως διαφορετικό και απρόσμενο τρόπο ζωής. Η φτώχεια είναι από μόνης της δύσκολο να γίνει ανεκτή, όταν όμως συνδέεται και με απώλεια του status τότε ο πόνος αυξάνεται και αναδύεται μια πολιτικά ισχυρή δύναμη.

Η ιδέα ότι το καθεστώς λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Στην Ιταλία, όπου η ανεργία είναι «μόνο» 11,7%, η επιτυχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων αντιπροσωπεύει μια αναπόφευκτη αντίδραση στην κρίση. Μέχρι πρόσφατα, η χρεοκοπία ήταν ο πρώτος φόβος των Ευρωπαίων, τουλάχιστον της οικονομικής, της πολιτικής και της δημοσιογραφικής ελίτ. Μπορεί να προχώρησαν πολύ στο θέμα της επίλυσης του τραπεζικού προβλήματος, όμως το έκαναν δημιουργώντας μια μαζική κοινωνική κρίση. Αυτή η κοινωνική κρίση δημιουργεί μια βίαιη πολιτική αντίδραση, που θα αποτρέψει την υλοποίηση της γερμανικής στρατηγικής.
Για τη Νότια Ευρώπη, όπου η κοινωνική κρίση θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα, καθώς και για την Ανατολική Ευρώπη, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα τους ωφελήσει η αποπληρωμή των χρεών τους. Μπορεί να παγώσει η πρόσβασή της στις αγορές, όμως το κόστος της παραμονής τους επωμίζεται με τόσο άνισο τρόπο που η πολιτική βάση υπέρ της λιτότητας διαλύεται.

Αυτό ενισχύεται από την όλο και πιο βαθιά εχθρότητα απέναντι στη Γερμανία. Η Γερμανία θεωρεί τον εαυτό της ενάρετο για τη λιτότητά της. Άλλοι τη θεωρούν άπληστη για την επιθετική εξαγωγική πολιτική της, με το σημαντικότερο εξαγωγικό «προϊόν» να είναι πλέον η ανεργία. Το ποιος έχει δίκιο δεν έχει σημασία. Το γεγονός ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη διαφοροποίηση μεταξύ του Γερμανικού μπλοκ και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν ήταν μόνο μία από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η ένωση. Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, έγινε κατανοητό ότι η ειρήνη της Ευρώπης εξαρτιόταν από την ενότητα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βέβαια δεν έχουν καταστραφεί, η κατάσταση όμως είναι τεταμένη.

Η Γερμανία θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει την πολιτική της επικεντρωνόμενη στον έλεγχο του πληθωρισμού. Αυτό είναι προς το συμφέρον της. Η Γαλλία, με την ανεργία της να πλησιάζει το 11%, χρειάζεται η ΕΚΤ να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία προκειμένου να μειώσει την ανεργία. Αυτή δεν είναι μια μυστική διαμάχη. Είναι μια διαμάχη για το ποιος ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης και, τελικά, για το πώς μπορεί να υπάρξει Ευρώπη με τόσο μεγάλες διαφορές στην ανεργία.
Μία απάντηση μπορεί να είναι ότι θα αυξηθεί το επίπεδο ανεργίας της Γερμανίας. Αυτό μπορεί να μετριάσει το αντιγερμανικό συναίσθημα, δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα. Η ανεργία στα επίπεδα που έχει αγγίξει σε πολλές χώρες και φαίνεται ότι θα παραμείνει εκεί υπονομεύει την πολιτική δύναμη των κυβερνήσεων να επιδιώξουν τις απαραίτητες πολιτικές για τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού συστήματος.


Δεν είναι το περιθώριο

Η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων υπέρ της χρεοκοπίας δεν έρχεται από ένα κόμμα του περιθωρίου. Η ελίτ μπορεί να περιφρονεί το κίνημα, όμως κέρδισε το 25% των ψήφων. Και θυμηθείτε ότι ο ήρωας των Ευρώφιλων, ο Μάριο Μόντι, μόλις και μετά βίας κέρδισε το 10% τω ψήφων περίπου έναν χρόνο αφότου τον επευφημούσε η Ευρώπη.

Ο φασισμός στην Ευρώπη είχε τις ρίζες του στις μεγάλες οικονομικές αποτυχίες, όταν οι οικονομικές ελίτ απέτυχαν να αναγνωρίσουν τις πολιτικές συνέπειες της ανεργίας. Κορόιδευαν τα κόμματα των οποίων ηγούνταν άνθρωποι που υπήρξαν πλανόδιοι πωλητές καρτ ποστάλ και οι οποίοι υπόσχονταν οικονομικά θαύματα αν αυτοί που ευθύνονταν για τα δεινά της χώρας διώκονταν. Όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες που έπεσαν από την άνετη ζωή της μπουρζουαζίας δεν γέλασαν, αντιθέτως αντέδρασαν με μεγάλη προθυμία σε αυτήν την υποσχόμενη ελπίδα. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος κυβερνήσεων που απέκλεισαν τις οικονομίες τους από τον υπόλοιπο κόσμο και που διαχειρίστηκαν τις επιδόσεις τους μέσω εντολών και χειραγώγησης.

Αυτό είναι που συνέβη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διότι η Ευρώπη ήταν απασχολημένη. Όταν όμως κοιτάξουμε τα σημερινά επίπεδα ανεργίας, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιοχών και το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπόσχεση βελτίωσης και ότι η μεσαία τάξη εξοβελίζεται στις τάξεις αυτών που έχουν υποστεί έξωση μπορούμε να δούμε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μοτίβο.

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται τόσο ξεκάθαρα. Ο φασισμός με τη σημασία που είχε τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 έχει πεθάνει. Όμως, η ανάδυση νέων πολιτικών κομμάτων που μιλούν υπέρ των ανέργων και των νεόπτωχων είναι κάτι που είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν θα γίνει. Είτε πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είτε για τα κινήματα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η ανάπτυξη κομμάτων που θέλουν να επανακαθορίσουν το σύστημα που έχει στραφεί τόσο πολύ κατά της μεσαίας τάξης είναι αναπόφευκτη. Απλώς η Ιταλία ήταν, για μία ακόμα φορά, η πρώτη που το επιχειρεί.

Είναι δύσκολο να δούμε όχι μόνο πώς αυτό θα μπορέσει να περιοριστεί στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και πώς θα μπορέσει να αποφευχθεί μία ακόμα οικονομική κρίση, αφού η πολιτική βούληση για ανοχή της λιτότητας έχει σπάσει. Είναι δύσκολο να δούμε ακόμα και πώς θα επιβιώσει η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, λόγω της επείγουσας ανάγκης της Γερμανίας να εξάγει όσο περισσότερο μπορεί προκειμένου να επιβιώσει.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των συμφερόντων της Γερμανίας και αυτών της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης είναι εμφανής και αυξανόταν όσο διαφαινόταν ότι ήταν πιθανός ένας συμβιβασμός για τη διάσωση των τραπεζών. Και αυτό διότι ο συμβιβασμός είχε την ακούσια συνέπεια της πυροδότησης της μόνης δύναμης που θα μπορούσε να τον υπονομεύσει: δηλαδή της ανεργίας.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε σε αυτό το σημείο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Κατά μία έννοια, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, όμως είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να έχουν κοινή οικονομική πολιτική μια χώρα με ανεργία 5,2% και μια χώρα με ανεργία 11% ή 14% ή 27%. Επιπλέον, η ανεργία συνοδεύεται από χαμηλότερη ζήτηση για αγαθά και μικρότερη όρεξη για γερμανικές εξαγωγές. Το πώς θα το χειριστεί αυτό η Γερμανία είναι επίσης ένα μυστήριο.

Η κρίση της ανεργίας είναι μια πολιτική κρίση και αυτή η πολιτική κρίση θα υπονομεύσει όλους τους θεσμούς τους οποίους η Ευρώπη «δούλεψε» τόσο σκληρά για να δημιουργήσει. Για 17 χρόνια η Ευρώπη άκμαζε, όμως αυτό έγινε σε μία από τις πιο ευδόκιμες περιόδους στην Ιστορία. Δεν ήρθε αντιμέτωπη με τον παλαιό εφιάλτη της ανεργίας σε τεράστια κλίμακα. Το τεστ για την Ευρώπη δεν είναι τα κρατικά χρέη, αλλά το αν θα μπορέσει να αποφύγει τις παλιές κακές συνήθειες που έχουν τις ρίζες τους στην ανεργία.


* Ο κ. George Friedman είναι ο ιδρυτής και CEO του αμερικανικού think tank Stratfor.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σαράντα σβέρκοι βωδινοί...

antapo/crisis...
Το πιο εκνευριστικό με τους νεοφιλελεύθερους δεν είναι ότι συκοφαντούν το δημόσιο. Αλλά ότι την ίδια ώρα που το καθυβρίζουν, εξασφαλίζουν από αυτό παχυλούς μισθούς, -δεκαπλάσιους (ή πλέον) εικοσαπλάσιους- των κοινών θνητών. Και επειδή δεν τους αρκεί ο ένας μισθός σε ένα συμβούλιο ή σε μια επιτροπή προσφέρουν ταυτόχρονα τις “αντικρατικές” συμβουλές τους σε περισσότερες της μιας κρατικά έμμισθης θέσης.
Μοιάζουν με τον δημοσιογράφο σύζυγο της ιδιαιτέρας του αμαρτωλού υπουργού. Ξέρναγε χολή ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους, αλλά η σύζυγός του βρέθηκε αποσπασμένη στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου, με μισθό διπλάσιο από τους μέχρι πρότινος συναδέλφους της. Ο σύζυγος βυσσοδομούσε από την Καθημερινή εναντίον του Δημοσίου και η σύζυγος αποσπάσθηκε από το Δημόσιο στο γραφείο του Υπουργού, με παχυλή προσαύξηση του μισθού της.
Βρωμιά και δυσωδία.
Στην προκειμένη περίπτωση οι ίδιοι που βρίζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν το κράτος και τον δημόσιο τομέα, απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικώς στο κράτος και στον δημόσιο τομέα. Τελευταίο μπουμπούκι του νεοφιλελεύθερου οχετού ο Στέλιος Σταυρίδης. Κολλητός του Μάνου και υποψήφιος της Δράσης στις εκλογές του Μαϊου. Λάβρος εναντίον του κράτους, του κρατισμού, της Σοβιετικής τάχα Ελλάδας. Υπέρμαχος του ιδιωτικού τομέα και των αγορών. Όταν σφύριξε ο αρχηγός της Δεξιάς συστράτευση για να μην μας πάρουν το γκοβέρνο οι αριστεροί, ο Σταυρίδης στρατεύτηκε. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει εκτός της λεηλασίας του κρατικού κορβανά, αποφάσισε ότι “η Αριστερά σκοτώνει την πραγματική οικονομία” και σαλταπήδησε σε ένα κόμμα που επανίδρυσε “Αγροφυλακή” στον 21ο αιώνα για να βολέψει την κομματική του πελατεία.
Και πήγε στην ΝΔ που μέχρι τότε καθύβριζε. Αν απορείτε γιατί την καθύβριζε, μην απορείτε. Διορίστηκε επί Μητσοτάκη πρόεδρος στην ΑΓΕΤ και την ξεπούλησε σκανδαλωδώς στη Μαφία της ιταλικής Καλτσεστρούτσι. Έμεινε όμως εκτός άμβωνος τα επόμενα χρόνια και ανακάλυψε ότι τα κόμματα έχουν καταστρέψει τη χώρα. Μέχρι να τον ξαναβάλουν στον άμβωνα. Τότε το ένα από τα δύο κόμματα που -κατά τα άλλα- κατέστρεψε τη χώρα τον διόρισε πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ. Από προχθές ο συγκεκριμένος κύριος είναι πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Καθαρίζει άγνωστο πόσα χιλιάρικα το μήνα.
Στη χώρα αυτή μεταπολιτευτικά δεν υπήρξε ιδιωτικός τομέας κατά την διεθνώς τρέχουσα έννοια. Από τη δεκαετία του 70 όταν κρατικοποιήθηκαν ιδιωτικές εταιρείες που τις καταχρέωσαν οι ιδιοκτήτες τους και θησαύρισαν με τις αποζημιώσεις, μέχρι το πασοκικό κράτος των μιζών, της διαπλοκής, των λεόντειων συμβάσεων: Ο ιδιωτικός τομέας παρασιτούσε παίρνοντας έργα, υπερτιμολογώντας, δανειζόμενος δανεικά και αγύριστα, με σκανδαλωδώς ευνοϊκές συμβάσεις.
Και όσο περισσότερα χλαπάκιαζε, τόσο περισσότερα ήθελε γιατί ...η Ελλάδα έχει υπεραναπτυγμένο δημόσιο. Και φωνάζαν όσοι τρώγαν, να μικρύνει το δημόσιο, για να φάνε κι άλλο. Δείγμα αυτού του κρατικοδίαιτου εσμού τα στελέχη του ΤΧΣ, του ΤΑΙΠΕΔ κοκ που αμοίβονται με εξωφρενικές κρατικές αμοιβές για να μας λένε πόσο ωραία είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Κι όσο κι αν χτυπιούνται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για να 'χει να πορεύεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας κι ας εξοντώνεται η κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι πολιτισμικά παραμένουν βαθιά Βαλκάνια. Ντοβλέτι, γκοβέρνο, ημέτεροι, αυλές και αυλικοί. Μια ομάδα σαράντα - πενήντα κομματικών κηφήνων, που σουλατσάρουν από ΔΕΗ σε ΤΑΙΠΕΔ και από ΔΕΚΟ σε Γενικές Γραμματείες, θαυμάζουν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σιτίζονται μέχρι σκασμού από τον δημόσιο τομέα.
Το ερώτημα για “αντικρατικούς” σαλταδόρους τύπου Σταυρίδη είναι λογικό: Μα αφού είναι υπέρμαχος του ξαλαφρώματος του κράτους και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, γιατί δεν πάει στον ιδιωτικό τομέα παρά τρέχει από διοίκηση κρατικού οργανισμού σε άλλη διοίκηση άλλου κρατικού οργανισμού εξασφαλίζοντας τα τρισέγγονα των τρισεγγόνων του;
Μα γιατί έτσι δουλεύουν τα υψηλά στελέχη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Είναι του ιδιωτικού τομέα, μόνο κατά το ότι δεν υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο. Κατά τα άλλα πρόκειται για νεοφιλελεύθερο εμετό, υπερπολυτελές κηφηναριό, παχυλά αμοιβόμενο από το καθυβριζόμενο δημόσιο, βδέλλες που έχουν αρμέξει κάθε πόρο του κράτους, ύαινες που ουρλιάζουν όταν ο εργαζόμενος των 492 ευρώ λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει. Τότε τον κοιτούν γουρλωμένοι, χαϊδεύουν στην τσέπη τους τα πολλά χιλιάρικα που καθαρίζουν το μήνα σε βάρος των φορολογούμενων, και μας θυμίζουν το ποίημα του Βάρναλη:
Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ μὲ λαδωμένες μποῦκλες
σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι καὶ βρώμιες ποδαροῦκλες
ξετσίπωτοι, ἀκαμάτηδες, τσιμπούρια καὶ κορέοι
ντυμένοι στὰ μαλάματα κ' ἐπίσημοι κι ὡραῖοι.
Σαράντα λύκοι μὲ προβιὰ (γι᾿ αὐτοὺς χτυπᾷ ἡ καμπάνα)
καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
Κι ἀπὲ ρεβάμενοι βαθιὰ ξαπλώσανε στὸ τζάκι,
κι ἀβάσταγες ἐνιώσανε φαγοῦρες στὸ μπατζάκι.
Ὄξ᾿ ὁ κοσμάκης φώναζε: «Πεινᾶμε τέτοιες μέρες»
γερόντοι καὶ γερόντισσες, παιδάκια καὶ μητέρες
κ᾿ οἱ τῶν ἐπίγειων ἀγαθῶν σφιχτοὶ νοικοκυρέοι
ἀνοῖξαν τὰ παράθυρα καὶ κράξαν: «Εἶστε ἀθέοι».

Ελληνας γεννιεσαι, αλλα μετα... τι γινεσαι;

Ιστοριες Συνωμοσιας - Εναντια στο Σκοταδισμο...
Ο μέγας εχθρός του λαού. ΟΙ δημόσιοι υπάλληλοι.  Κάποιος, (ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιος) είχε πει πως όταν μια κυβέρνηση δεν ακούει το λαό της, η δημοκρατία έχει πεθάνει. Πως όταν υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών που η μία στρέφεται εναντίον της άλλης, τότε έχει πεθάνει και η ελευθερία. Και πως τέλος, αν ένας λαός ανέχεται τα δυο αυτά πράγματα τότε έχει πεθάνει κι αυτός...
Παρακολουθώντας όλο αυτό το χαμό που γίνεται σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που για όλα φταίνε και πρέπει να καούν στη πυρά, θέλω να θυμίσω μερικά πράγματα που ίσως δεν είναι τόσο καλά αντιληπτά από τα νέα παιδιά, αλλά οι πιο παλιοί θα πρέπει να μην  ξεχνάνε αν θέλουν να καταλάβουν επί τέλους τη κοροϊδία που παίχτηκε πάνω από τις πλάτες τους κι αυτήν που παίζεται τώρα.
Όταν τελείωσε ο β΄παγκόσμιος πόλεμος κι η συμφορά του εμφυλίου, αυτό εδώ το κράτος ήταν στη κυριολεξία ρημαγμένο. Ρημαγμένο από ένα πόλεμο, από τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμενων, από τους ντόπιους συνεργάτες τους, από τις μπίζνες που έκαναν και θα κάνουν πάντα οι συμμορίες που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ζωές για δικό τους συμφέρον. Ο ελληνικός λαός βγήκε φτωχός, ρημαγμένος, με μια γη που είχε θάψει χιλιάδες νεκρούς, με τις φυλακές γεμάτες, μ΄ενα μίσος διχόνοιας που είχε για τα καλιά φωλιάσει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, και πάνω από όλα ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.
Οι συμφορές όμως δεν ήταν γραφτό να τελειώσουν μόνο σ΄αυτά. Ακολούθησε τρομοκρατία, κυνηγητό, όλα στο βωμό του ψυχρού πολέμου που ήταν στο φόρτε του. Όλα στο βωμό του κέρδους και της εξουσίας από δέκα είκοσι οικογένειες και τα καινούργια «αυτοδημιούργητα» φιντάνια. Μια ντόπια ελίτ που ξεφύτρωνε χωρίς να ελέγχει κανείς τι κάνει, τι πουλάει, τι αγοράζει, πόσο  χρεώνει αυτή τη πατρίδα και σε ποιους την παραδίδει, ένα ανελέητο κυνηγητό κάθε αντιφρονούντα. Κοπάδια στα Υπουργεία, αιτήσεις για Γερμανία... όπως λέει και το τραγουδάκι.
Σ΄αυτή τη συμφορά ένα μοναδικό όνειρο είχε ο φτωχός γονιός. Να «εξασφαλίσει» το παιδί του κάπου. Στις αρχές στο λαουτζίκο, μετά από τσεκάρισμα κοινωνικών φρονημάτων και επιβεβαίωση ότι είναι καλά παιδιά, υπάκουα και ταγμένα στο όραμα της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, (κι ακόμα καλύτερα αν το είχαν αποδείξει ρουφιανεύοντας, καταδίδοντας), δόθηκαν οι πρώτες ταπεινές εξασφαλίσεις.
Γέμισε υπηρετικό προσωπικό κορίτσια κι αγόρια, το σινάφι του Κολωνακίου, νέοι που κατέφθαναν από την επαρχία, μιλημένα από κάποιο βλαχοδήμαρχο για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε. Γέμισαν άδειες από περίπτερα, ψιλικατζίδικα, κυλικεία σε καίρια πόστα, καντίνες σε τουριστικά μέρη, ταξί, φορτηγά. Ακόμα και το σκουπιδιάρικο να ήθελες να πάρεις που κάνει βάρδια στο Κολωνάκι έπρεπε να είχες μπάρμπα «στα πράγματα»
Το δημόσιο πως ήταν τότε? Ψάξτε να βρείτε πως πήγαινε ο τενεκές από λάδι σύννεφο για να πάρεις ένα πιστοποιητικό. Πως κατέφθαναν τα καλάθια με τη φέτα, τη κότα και τ΄αυγά για να βγάλεις μια αδειούλα (πάντα φυσικά έχοντας γερά στα δόντια κρατημένο το πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης) Την ίδια στιγμή καραβάνια μετανάστες, φεύγουν για μια καλύτερη μοίρα και τα εργοστάσια κι οι βιοτεχνίες αρχίζουν να οραματίζονται την  μετάβαση από το πρωτόγονο στάδιο του επαρχιακού καπιταλισμού σ΄εκείνο το πολυπόθητο της δύσης της Αμερικής της μεγάλης πατρίδας (καταφθάνει και το φουρό με το ροκ εν ρολ, τα ξεσκέπαστα αμάξια, οι μυτερές οι γόβες, οι αμερικάνικες ταινίες, η Μέριλιν, τα καουμπόικα, οι τσίχλες, η κόκα κόλα, κι οι τουρίστες...)
Στην απέναντι μεριά, εκείνη των αντιφρονούντων,  μετράνε χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες φυλακισμένους κι άλλες πολλές χιλιάδες αποκλεισμένους από κάθε δυνατότητα. Είχες μυρουδιά από ροζ ? (για κόκκινο δεν συζητάμε) ούτε σκουπίδια δεν μπορούσες να μαζέψεις.  Που να βγάλεις άδεια για περίπτερο, πως να γίνεις υπηρέτης σε καθώς πρέπει σπίτι? Πως να γίνεις οδηγός σε καθώς πρέπει ανθρώπους. Τη πόρτα του δημοσίου ούτε ζωγραφιστή. Γέμισαν τα μοδιστράδικα, τα κομμωτήρια, οι βιοτεχνίες, τα εργοστάσια, τα μαγαζιά, με όλους εκείνους που έπρεπε να το παλέψουν γερά γιατί κανένα κράτος ποτέ δεν θα τους εξασφάλισε σε τίποτα.  Και με το φόβο πως από μέρα σε μέρα κάποιο χέρι θα τους πέταγε στα αζήτητα.
Δεν χρειάζεται να πω ιστορικά γεγονότα. Η ιστορία έχει γραφτεί και όποιος έχει όρεξη ας διαβάσει. Ας διαβάσει όλα όσα έγιναν μέχρι τη μεταπολίτευση. Στην οποία μεταπολίτευση γίνεται τι στην ουσία (όπως είπαν στο λαό), η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Πως βρίσκει η μεταπολίτευση το λαό? Ένα  λαό που οι μισοί είχαν βρει το τρόπο τους, είχαν κάνει το κουμάντο τους. Ο λαός που το Πολυτεχνείο τον βρήκε βυθισμένο στις περιπέτειες του Βαρτάνη, στην Ολυμπιάδα τραγουδιού, και στο Δομάζο που έσκιζε. Ο πρώην επαρχιώτης λαός της δεξιάς είχε βρει το τρόπο του τόσα χρόνια. Το πρώην υπηρετικό προσωπικό είχε κάνει τα σπιτάκια του, είχε διορίσει και τα παιδιά στο δημόσιο να μην έχουν την ίδια μοίρα, είχε βγάλει κι άδειες σε όλα τα πόστα που έπεφτε χρήμα, είχε αυγατίσει το οικογενειακό καλάθι με το τουρισμό. Μέχρι και τα κοτέτσια είχαν γίνει ενοικιαζόμενα. Και όχι μόνο της δεξιάς για να μην είμαστε άδικοι. Κι άλλοι αρκετοί, που είχαν σωπάσει κι είχαν λουφάξει στη φωλίτσα τους κι είχαν ξεχάσει σημαίες και τραγούδια.
Όμως υπήρχε ένας μεγάλο κομμάτι του λαού, έξω από τη πιτα. Που φώναζε ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Το δικαίωμα να βγει κι αυτό από τη φτώχεια του πολέμου και της καταδίωξης επί τέλους. Τα πράγματα θα γινόντουσαν πολύ επικίνδυνα αν κάποιος δεν συμμάζευε όλο αυτό το κομμάτι σε ένα νέο όραμα. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΡΑΜΑ! Και τι ήθελε όλος αυτός απαξιωμένος πληθυσμός, όλοι όσοι περίμεναν στην ουρά πίσω από τα περίφημα κάστρα της δεξιάς? Να εξασφαλίσουν κάπως τον εαυτό τους και τα παιδιά τους σ΄ενα κράτος που ακόμα δεν μπορούσε να εγγυηθεί σε κανένα πολίτη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Η συνέχεια, γνωστή σε όλους. Ένα παιχνίδι εναλλασσόμενο. Ελα εσύ, φύγε εσύ. Φύγε εσύ, έλα εσύ.  Στρατιές από διοριζόμενους. Στρατιές που καρδιοχτυπούσαν ποιος θα βγει στις επόμενες εκλογές για να ξέρουν ποιανού το παιδί θα ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ.
Ο ιδιωτικός τομέας αγνός? Από πότε? Όλοι θελαν να εξασφαλιστούν στο δημόσιο όχι γιατί το αγάπαγαν άλλα γιατί ήξεραν μέσα τους, ΟΛΟΙ κάθε απόχρωσης πολίτες πως εδώ είναι μπουρδέλο. Πως κανένας δεν είναι ασφαλής. Πως η πελατειοκρατία, τα ρουσφέτια και οι άκρες είναι ο μόνος νόμος που ισχύει. Πως τα λαδώματα οι μίζες και το ξεπούλημα σε φτηνιάρικη τιμή είναι η μόνη ασκούμενη πολιτική από τον εκάστοτε κυβερνώντα.
Πως ποτέ και κανείς δεν ήταν καλυμμένος από ένα κράτος που δεν ενδιαφερόταν ούτε για πρόοδο, ούτε για ανάπτυξη, ούτε για την κοινωνία παρά μόνο για το τομάρι του ο καθένας. Δουλεύω είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησα όμως κάποτε από το δημόσιο. Ξέρετε πως έγινε. Ήμουν στο Πανεπιστήμιο, μίλαγα τέσσερις γλώσσες, είχα καταβροχθίσει δυο βιβλιοθήκες ήδη στα 21 μου. Ασχολούμουν με το γράψιμο, τη φωτογραφία, το θέατρο, σχεδίαζα καταπληκτικά, αλλά προερχόμουν από μια πολύ φτωχή οικογένεια. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία ο πέλεκυς έπεσε πάνω από το κεφάλι μου βαρύς.
Θα δώσεις εξετάσεις στο τάδε Υπουργείο. Χωρίς μα και μου. Να περάσεις ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙΣ και μετά κάνε ότι θέλεις... Να ησυχάσουμε κι εμείς να μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας ήσυχοι ότι θα είσαι με μια δουλειά ΣΙΓΟΥΡΗ όλη σου τη ζωή.
Αυτό ήταν το δημόσιο κυρίες και κύριοι. Σ΄αυτή τη παραπάνω παράγραφο βασίζεται όλο το νόημα αυτού του τέρατος που δημιουργήθηκε και τώρα έχουμε ανάγκη να το κάνουμε σάκο του μποξ, μια και τον ιδιωτικό τομέα και τα αφεντικά του δεν τολμάμε ούτε σαν ιδέα να αγγίξουμε, μια και τους αληθινούς υπαίτιους της ελληνικής τραγωδίας δεν είμαστε ικανοί ούτε να τους φτύσουμε.
Εγώ μετά από λίγα χρόνια που κόντευα να πνιγώ μέσα στην απόλυτη ανυπαρξία του δημοσιουπαλληλίσκου, το έσκασα κακήν κακώς... ακόμα τρέχω μακριά γιατί είκοσι χρόνια και νομίζω πως η μπόχα από όσα έζησα εκεί μέσα είναι ακόμα πάνω μου. Υπήρξαν όμως χιλιάδες που θάφτηκαν στα απρόσωπα γραφεία με μια «θεσούλα» που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να δει τι αξίζαν και τι μπορούσαν να προσφέρουν. Χιλιάδες άλλοι άχρηστοι που αντί να τους θάψουν κάπου για να μην ενοχλούν το κόσμο και μολύνουν και τους χρήσιμους τους έκαναν συμβούλους, λειτουργούς, διευθύνοντες για να καταντήσουν το δημόσιο τομέα σαν τη μούρη τους και σαν τη μούρη εκείνων που τους διόρισαν ενώ ήξερα πως είναι άχρηστοι. Άλλοι πολλοί όπως εγώ φύγαμε μακριά.
Σήμερα η μάσκα της εξασφάλισης πέφτει.
Και μαζί με την ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα μας έρχεται καπάκι και γκρέμισμα της πιθανότητας διάσωσης με μια «δουλίτσα» στο δημόσιο. Οι πρώην εξασφαλισμένοι, απαιτεί οι τρόικα να εισέλθουν στον αληθινό κόσμο που από πάντα ζούσαν οι υπόλοιποι. Να νοιώσουν πως είναι να σε πετάνε έξω γιατί έτσι γουστάρουν. Πως είναι να μένεις άνεργος. Πως είναι να μην έχεις ούτε εφάπαξ ούτε σύνταξη. Πως θα πρέπει να σου γίνεται ο κώλος να, με δέκα και δώδεκα ώρες δουλειάς κι ένα σωρό μετάνοιες για να μην τσαντίσεις το αφεντικό σου. Πως είναι να βλέπεις πάλι κλίκες, ρουσφέτια, μίζες, φαβοριτισμούς, άχρηστους με καλές γνωριμίες ή γκόμενες με καλό κρεβάτι, ρουφιάνους και χαφιέδες των αφεντικών και γλύφτες των παπουτσιών τους να επιβιώνουν και να ανεβαίνουν τη σκάλα της ιεραρχίας μέσα στο εργοστάσιο, τη πολυεθνική, την επιχείρηση, το γραφείο, το μαγαζί,
Άλλα με μια μεγάλη διαφορά..
Στο δημόσιο η θέση ήταν εξασφαλισμένη όσα χαϊβάνια και ρουφιάνοι να σε τριγύριζαν. Το πολύ πολύ αν δεν σε γούσταραν οι κλίκες να πήγαινες σε κάποιο γραφείο τέταρτης διαλογής να κολλάς χαρτόσημα, ενώ στον ιδιωτικό στίβο πολύ απλά πήγαινες σπίτι σου.

Κανένας αξιοπρεπής γονιός δεν θα ήθελε ποτέ το παιδί του να γίνει τεμπέλης, ρουφιάνος, μιζαδόρος, γλύφτης, άχρηστος αν μπορούσε να το μεγαλώσει σε ένα κράτος με ισχυρή, σωστή, παιδεία, με σοβαρό επαγγελματικό προσανατολισμό, με πληθώρα θέσεων εργασίας όπου η πρόσληψη θα γίνεται με αξιοκρατία για αυτό που έχει ικανότητα ο καθένας να κάνει. Ένα κράτος που θα έδινε το περιθώριο στα παιδιά να επιλέγουν ελεύθερα, χωρίς φόβο για το αύριο, που θα υπήρχαν προγράμματα σοβαρά, για τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τον επιχειρησιακό τομέα, τις επιστήμες, τις τέχνες, ένα κράτος πρόνοιας για τους νέους, περίθαλψης για τους ηλικιωμένους, υγειονομικής κάλυψης επαρκούς για όλους τους πολίτες, στήριξη στην οικογένεια για να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της και προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.
Σ΄ενα τέτοιο κράτος και στο δημόσιο θα έμπαιναν όσοι υπήρχαν ανάγκη να μπουν και η επιλογή της κάθε κυβέρνησης θα γινόταν με γνώμονα το τι πρόγραμμα παρουσιάζει κι όχι πόσους θα ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ....
Το ίδιο συνέβη και σε όλες τις άλλες δακτυλοδιεκτουμενες κατηγορίες πολιτών. Στην τσαπατσούλικη και ξεφτυλισμένη παιδεία, άνθισε η παραπαιδεία, όπως δίπλα στα ράντζα των νοσοκομείων άνθισε το φακελάκι, στην ατέλειωτη και παρανοϊκή γραφειοκρατία για οποιαδήποτε δουλειά ήθελε κάποιος να κάνει άνθισε το λάδωμα για να γίνει πιο γρήγορα. Στο ο κλέψας του κλέψαντος κι όποιος προλάβει, άνθισε η παραοικονομία, το κλέψιμο στην εφορία, η παράνομη ανέγερση σπιτιών, η ανασφάλιστη εργασία.  Για να επιζήσει ο  λαός δίπλα  στους καθηγητές της απατεωνιάς έγινε απατεωνισκος. Για να μιλάει στα ίσια με τους εκβιαστές, έγινε εκβιαστάκος.
Κι εδώ φάνηκε το μεγαλείο που είχαμε χάσει μέσα στη τρομοκρατία. Στο μνημόνιο υποταχθήκαμε με άνεση και γίναμε ζητιάνοι, γιατί
αυτό δεν είναι που είμαστε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια ? Κι όσοι ήταν αλλιώτικοι δεν τους πνίξαμε, τους απαξιώσαμε, τους ρουφιανέψαμε, τους πετάξαμε σαν ενοχλητικά παράσιτα?  Μας έριξαν σε ένα εθνικό σπαραγμό και δεν πλήρωσε ποτέ κανένας. Περάσαμε χρόνια και χρόνια τρομοκρατίας και προδοσίας και δεν πλήρωσε κανένας Πήραν μέχρι και το κομπόδεμα της γιαγιάς από το χρηματιστήριο και δεν πλήρωσε κανένας Οδήγησαν το λαό σε μια πρωτοφανή φτωχοποίηση, μια εξαθλίωση, μια ντροπή και δεν πληρώνει κανένας Θα ξεπουληθεί ολόκληρη η πατρίδα και κανείς δεν θα πληρώσει?
Και όλα τα παραπάνω με διαφοροποιήσεις ισχύουν για όλες της πατρίδες αυτού του  κόσμου μην έχετε ψευδαισθήσεις. Είναι ένας ολόκληρος ψεύτικος πολιτισμός βασισμένος από τα θεμέλια του σε μια σχιζοφρενική θεοκρατική αντίληψη του καλού και του κακού. Μια αναγκαστική μορφή δοκιμασίας που πρέπει να περνάει κάθε ανθρώπινο πλάσμα για να κερδίσει τα εύσημα μιας αναγνώρισης όταν δεν θα υπάρχει πια.
Σου δίνω πουτάνες αλλά μην πας μαζί τους. Σου δίνω ναρκωτικά αλλά μην πάρεις. Πουλάω ελεύθερα τσιγάρα αλλά μην καπνίσεις. Θα σου βγάλω το αίμα για να βρεις μια δουλειάς ενώ αν είσαι πονηρός και λαμόγια θα τα καταφέρεις καλύτερα, αλλά να μην γίνεις. Κάνω πολέμους αλλά να είσαι φιλάνθρωπος. Μπορείς να πλουτίσεις και να ικανοποιήσεις κάθε βίτσιο σου αλλά μακάριοι οι πτωχοί. Σε χτυπάω, αλλά γύρισε και το άλλο μάγουλο. Σου δίνω γνώση για να έχεις δύναμη, αλλά μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι.  Σου λέω πως αν ταχθείς με τους κακούς θα περνάς καλύτερα αλλα εσύ να είσαι με τους καλούς γιατί θα βραβευθείς μετά θάνατον....
Η ύπαρξη του κακού είναι αναγκαία για να αποδεικνύει τη δύναμη του το καλό. Κι η απόρριψη του κακού, του ευτελούς, τους ανόητου, του άσχημου χωρίς να υπάρχει ανάγκη δοκιμασίας?  Η υιοθέτηση του καλού, του όμορφου, του δίκαιου, του άξιου σαν μόνη επιλογή? Αυτό τι είναι ? Απαγορευμένο από κάποιο αόρατο κοσμικό νόμο?
Ο δημόσιος υπάλληλος μιας μικρής χώρας που μένει σ΄ενα δρομάκι μιας πόλης χαμένος μέσα σε εκατομμύρια άλλους, είναι η κ@λοτρυπίδα της κ@λοτρυπιδας ενός συστήματος που δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε μια ώρα αν ο άνθρωπος συνειδητοποιούσε πόσο κορόιδο πιάστηκε.
Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, στ΄αλήθεια έχουμε απολέσει κάθε μνήμη πλέον μέσα μας, ή δεν έχουμε καμιά σχέση με τους Έλληνες. Δεν μας λέει τίποτα πια το χώμα που πατάμε, εκτός από την επιθυμία να βγάζουμε αόριστες πατριωτικές κορώνες. Δεν μπορούμε να συλλάβουμε νοήματα που φωνάζουν στην ιστορία μας, στο τι έγινε ίσως εκεί ακριβώς που είναι χτισμένο το σπίτι μας...πνιγμένοι όπως όλοι οι άλλοι σε μια απολογητική ζωή, για την αμαρτία της ύπαρξής μας, όπου μόνη μας επιλογή είναι ή ζήσουμε πονηρά και άνετα ή έντιμα και δυστυχισμένοι.  Η πρέπει να αγαπάμε τυφλά ή να μισούμε αδιακρίτως. Η να είμαστε με αυτούς ή με τους άλλους. (αλήθεια στην ουσία τους βαθιά μέσα σε τι διαφέρουν αυτοί από τους άλλους?...)
Έλληνας μπορεί να γεννιέσαι... Αλλά μετά τι είσαι στ΄αλήθεια?  Κι εσύ που φωνάζεις για τη διαφορετικότητά σου.  Σε τι την προσδιορίζεις αυτή τη διαφορετικότητα. Στο ότι είδες είκοσι φορές τους 300? Στο ότι ξέρεις απέξω τους δυο πρώτους στίχους από τον εθνικό ύμνο? Στο ότι επειδή δεν είσαι κουμουνιστής ή μαύρος είσαι αυτόματα απόγονος των αρχαίων Ελλήνων? Και τι ξέρεις γι΄αυτούς τους αρχαίους? Πόσα βιβλία έχεις διαβάσει για να δεις τι έλεγαν. Πόσα μουσεία έχεις επισκεφτεί να χαζέψεις με τις ώρες τα θαύματα της τέχνης όπως κάνουν οι τουρίστες? Ξέρεις ποια ήταν τα φαγητά των αρχαίων? Πως ήταν ο έρωτας? Σε τι θεούς πίστευαν και για ποιο λόγο? Ποια η σχέση τους με τη φύση, με τον άνθρωπο με τους ξένους? Τι θεωρούσαν κακό και τι καλό? Πως γλένταγαν, τι μουσική άκουγαν, πως βάφτιζαν τα παιδιά τους, πως παντρευόντουσαν, τι μυστήρια ακολουθούσαν, ποιες γιορτές είχαν?
Ίσως πρέπει να αφήσουμε για λίγο τα παραμύθια που λέμε στον εαυτό μας για να παρηγοριόμαστε ή για να αντλούμε θάρρος. Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος (ίσως και να μην φτάσουμε ποτέ) του απεγκλωβισμού από αυτό το ηλίθιο κατασκεύασμα που βιώνουμε όλοι μας. Στη πορεία όμως μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα. Κανείς δεν μας εμποδίζει να αρχίσουμε να αποφασίζουμε μόνοι μας, με το δικό μας μυαλό (σ΄οσους έχει απομείνει ακόμα) τι είναι ωραίο και τι άσχημο. Τι είναι αξιόλογο και τι ανάξιο λόγου. Για πια πράγματα, αξίες, ανθρώπους θα έπρεπε να θυσιάζουμε χρόνο από τη ζωή μας και τη σκέψη μας και ποια δεν αξίζει το κόπο.
Είναι μια ελάχιστη αρχή, αν προσθέσουμε μαζί  κι όλους εκείνους που μας μιλάνε χωρίς να λένε τίποτα το ουσιώδες και χωρίς να αποδεικνύουν τίποτα από ότι λένε. Τους επικίνδυνους φαφλατάδες. Ας τους κάνουμε στην άκρη...
Όταν όμως βυθίζομαι σε τέτοιες σκέψεις, σταματώ και κοιτώ την εικόνα γύρω μου. Προσπαθώ να αφουγκραστώ έξω από αυτά που πιστεύω εγώ τι κυκλοφορεί. Βλέποντας λοιπόν τους νέο Έλληνες αναρωτιέμαι τι από όσα πιστεύω ασπάζονται και πόσοι ασπαζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις. Πόσοι ένα 4-5%? Μήπως λέω πολύ? Βλέπω αγανακτισμένους πρόθυμους να μισήσουν ο ένας τον άλλον, άλλους να υποστηρίζουν φανατικά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, άλλοι εκείνα των χριστιανών, άλλους να ονειρεύονται επαναστάσεις σοβιετικού τύπου, κι άλλους ναζιστικές εκκαθαρίσεις. Βλέπω άλλους που θέλουν να ορμήσουν να πάρουν τη πόλη και την Αγιά Σοφία κι άλλους να ονειρεύονται να είναι χρυσά παιδιά σε κάποια μεγάλη χρηματιστηριακή πιάτσα. Άλλοι αντί να μάθουν τι έχει συμβεί στο τόπο τους, τι έχουν πει οι δικοί τους σοφοί, φιλόσοφοι, τα μυστήρια που έχουν ερευνηθεί εδώ κάτω από τα πόδια μας, αναζητούν στο Θιβέτ, στη Κϊνα, στα νησιά Μπορα Μπόρα , στα όρη και στα άγρια βουνά  ή στο διάστημα την απάντηση στα ερώτημα τους λες κι εδώ δεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο να τους κρατήσει.  Και τώρα τελευταία βλέπω ένα συνεχή παπαγαλισμό για τις Θερμοπύλες, για τον Αλέξανδρο, για τον Κολοκοτρώνη όλα μαζί σε ένα  πακέτο, με τη κραυγή φάτε τους, κρεμάστε τους, ή άλλα αιμοδιψή γιατί είμαστε Έλληνες...
Μια ελάχιστη μειοψηφία ασχολείται στ΄αλήθεια με αυτό που ονομάσθηκε αρχαίο ελληνικό θαύμα. Να διαβάσει, να μάθει, να κατανοήσει, Κι αυτή η μειοψηφία από τους υπόλοιπους συνέλληνες αντιμετωπίζεται ή με καχυποψία (φασίστες θα είναι) ή με μίσος (ειδωλολάτρες σατανιστές θα είναι) ή με γελοιοποίηση (τι καραγκιόζηδες είναι αυτοί που τριγυρνάνε στους αρχαίους να ναούς και ψέλνουν)  Οπότε αναρωτιέμαι...
Γιατί χαλάω το χρόνο μου με το να αναρωτιέμαι... Αφού όλα δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τους Έλληνες..

Ροη αρθρων